fbpx

Se nam kmalu obeta zdravilo za HIV? Znanstveniki zelo blizu odkritju cepiva!

Foto: iStock

Znanstveniki so razvili nov način za preučevanje celic, okuženih z virusom HIV, kar vzbuja upanje, da bi lahko našli zdravilo. Po mnenju raziskovalcev na Univerzi Rockefeller v New Yorku, bi lahko nova strategija znanstvenikom omogočila, da prepoznajo latentne celice, ki nosijo virus pri bolnikih.

Metode, ki so objavljene v reviji Nature Medicine, vključujejo uporabo beljakovin, da bi ponovno obogatile in reaktivirale latentne T-celice, ki proizvajajo snov za HIV v krvi. Za več kot 36 milijonov ljudi na svetu, ki so okuženi z virusom HIV to zdravilo za virus, ki razjeda imunski sistem ostaja nepopolno. A so testi vzbudili upanje, da je mogoče najti cepivo.

Leta 2016 je ameriški nacionalni inštitut za alergije in infekcijske bolezni v Marylandu razkril, da je samo enkratno injiciranje protiteles proti virusu HIV zaščitilo testne opice od bolezni do šest mesecev. Protitelesa so bila namreč razvita iz človeka, ki je okužen z virusom. A strokovnjaki se strinjajo, da čeprav so bili sprejeti pozitivni ukrepi, je boj proti HIV-u težek boj, glede na njegovo kompleksnost. “HIV je zelo spremenljiv virus in ima številne identificirane podvrste,” je za RT dejala dr. Bridget Haire, predsednica Avstralske zveze organizacij za AIDS. “Mutira tako močno, da se HIV v določenem posamezniku nekoliko razlikuje od HIV-a v drugem. Ni znano, ali bi lahko ena vrsta cepiva zaščitila pred vsemi različicami. “

foto: iStock

V Južni Afriki zavrnili programe za zdravljenje HIV-a
Tudi tisti, ki zavračajo prepričanje, da virus HIV povzroča AIDS predstavljajo grožnjo za oblikovanje učinkovitega modela zdravljenja. Dr. Haire je dejala,” da so tisti, ki zavračajo virus HIV vplivali na boj proti HIV na različnih točkah v zgodovini. V času, ko je Južni Afriki predsedoval Thabo Mbeki je vlada zavračala to prepričanje, zato so uvedbo reševalnih programov odložili in preprečili programe za zdravljenje.”

“Obstaja veliko razlogov, zakaj cepivo ni bilo razvito,” je dejala dr. Julie Fox iz britanske organizacije za HIV. “Prvič zato, ker je sam virus zelo kompleksen: ima namreč izjemno genetsko raznovrstnost, lahko mutira in napade imunski sistem in okuženi, so lahko okuženi z več kot eno vrsto HIV-a. Zato še vedno ni znano, kako uspešen je imunski odziv na HIV.” Sharon R. Lewin, profesorica medicine na Univerzi v Melbournu, meni, da bi znanstveniki nekega dne lahko našli rešitev v enem samem cepivu, ki bi bo primerna za množično inokulacijo. “Mislim, da bo to mogoče – tudi če virus mutira.” je dodala.

A. G.