fbpx

Se v času dopusta povežete na hotelski WiFi? Po teh razkritjih si boste zagotovo premislili!

Foto: iStock

Turisti so bili šokirani, s kakšno lahkoto so vdrli v njihove telefone; medtem ko so se sproščali in uživali, so hekerji kradli. Nove raziskave so pokazale, kako zlahka je vdreti nekomu v mobilni telefon in ukrasti podatke o kreditnih karticah. To pa so storili tako, da so v hotelih ustvarili lažni WiFi.

Raziskovalni novinar Jeff Rossen je najel strokovnjaka za varnost in mu naročil, naj ustvari lažno dostopno točko (WiFi) v izbranem hotelu v mehiškem Cancunu. Vse so naredili tako, da izgleda podobno kot uradni hotelski WiFi, piše hrvaški Večernji list.

Ko so se turisti prijavili na WiFi, so jih lahko spremljali, videli so, kaj kupujejo, podrobnosti o letu in podatke o banki. Potem so turistom odkrili, kakšen je bil njihov namen, in jih opozorili, naj bodo v prihodnje previdnejši.

Foto: iStock

“Žrtve” niso mogle verjeti, kako hitro lahko nekdo vdre v njihove telefone, Rossen pa jim je dal nekaj nasvetov, da bi bili bolj varni na internetu tudi v času počitnic:

  1. Izklopite javni WiFi, kadar kupujete preko interneta. Za to raje uporabite mobilne podatke – res je dražja, vendar varnejša možnost.
  2. Izberite možnost ”pozabi to omrežje”, ko greste iz mesta, kjer ste, da s tem preprečite samodejno povezovanje.
  3. Prekinite samodejno povezovanje na WiFi.
  4. Preverite, ali je WiFi resnično od hotela tako, da najprej vnesete napačno geslo. Če se vam vseeno poveže, boste vedeli, da je prevara.

A. G.