fbpx

Skokovit porast dvoglavih morskih psov skrbi znanstvenike – to je razlog!

Foto: College of Florida Keys

Vse pogostejša so poročila o dvoglavih morskih psih iz delov sveta. Znanstveniki menijo, da so vendarle uspeli ugotoviti ozadje tega pojava.

Prvi dvoglavi morski pes naj bi bil opažen ob obali Avstralije leta 2008. Poročila o grozljivih dvoglavih morskih psih so v zadnjih letih vse pogostejša. Znanstveniki sedaj pravijo, da smo za vse to krivi ljudje.

Ena od nenavadnih zveri je leta 2020 osupnila ribiča v zahodni Indiji. Indijski ribič Nitin Patel je lovil ribe v vodah Maharaštre v zahodni Indiji, ko se je ustavil in pogledal v svojo mrežo. Odkril je nenavadno bitje z dvema glavama in posnel nekaj slik, vendar se ni zavedal, kako redka je tovrstna žival, in jo je vrgel v vodo.

Ko je Patel kasneje dojel posebnost svojega ulova, je delil slike z Inštitutom za raziskovanje morskega ribištva, ki je v Indiji lahko zabeležil le dva primera dvoglavega morskega psa. “Ne jemo tako majhnih rib, še posebej morskih psov, zato se mi je zdelo čudno, a sem se vseeno odločil, da ga vržem nazaj v morje. Česa takega še nismo videli,” je komentiral.

Več poročil o najdbah prihaja iz Mehiškega in Kalifornijskega zaliva. Tamkajšnji ribiči trdijo, da je najdb dvoglavih morskih psov vedno več. Vsaka glava ima običajno čeljust, polno zob, dve očesi in možgane. Leta 2016 so znanstveniki z Univerze v Malagi odkrili dvoglavi zarodek morskega psa, ki je imel “dve srci, dva požiralnika, dva želodca, dvoje jeter”.

Nobeden od morskih psov ni bil popolnoma odrasel, zato ostja neraziskano,  ali doživijo odraslo dobo. Patrick Rice, vodja za področje znanosti in raziskav ter glavni raziskovalec za morske raziskave na College of Florida Keys, je analiziral nenavadna bitja. Ko je pojasnjeval, kako je nastal dvoglavi morski pes bik, ki so ga našli ob obali Floride, je za Newsweek povedal, da gre za siamskega dvojčka. Njegovo okostje in notranji organi so bili razdeljeni do polovice telesa, kar je ustvarilo dve popolnoma oblikovani glavi. Pojav je posledica nepopolne delitve enega samega oplojenega jajčeca, natanko tako kot pri “spojenih” oziroma dvoglavih ljudeh.

Foto: College of Florida Keys

Prekomerni ribolov ima vpliv na zmanjševanje genetske kakovosti
Morski psi lahko nastanejo tudi iz naključnih genetskih mutacij, kot se domneva v primeru dvoglavega zarodka, najdenega leta 2016. Nicolás Ehemann, raziskovalec iz ihtiološke zbirke Interdisciplinarnega centra za pomorske znanosti po poročanju Daily Stara poudarja, da pojav povzročajo ljudje. Natančneje, prekomerni ulov naj bi zmanjševal genski bazen, kar ima posredni učinek na kakovost genetske zasnove potomcev.

“Nenehno povečevanje ribolova morskih psov od osemdesetih let prejšnjega stoletja do danes je nedvomno izčrpalo populacije različnih vrst,” je povedal in dodal, da to vpliva na manjšo genetsko raznolikost, živali pa so na račun tega tudi manjše velikosti ob zrelosti in spolnem razmnoževanju, kar seveda lahko vpliva na samo kakovost razvoja zarodkov.

Vsi ti zunanji stresni dejavniki bi lahko povečali mutacijo DNK in nepopolno cepitev med embrionalnim razvojem, kar povzroči “nenormalne” primerke živali. Vendar pa sta tako Ehemann kot Rice dejala, da povečanje števila poročil o odkritju tovrstnih psov morda ni posledica prekomernega ribolova. Namesto tega na to morda vpliva razširjenost pametnih telefonov, saj je posledično fotografiranih več dvoglavih morskih psov, zato je tudi o njih vse več poročil.

Sara Kovač