Slovaški ris Maks je od poletja napravil dolgo popotovanje od Snežnika do Kranjske Gore

Ris Maks, po izvoru iz Slovaške, je napravil dolgo pot od Snežnika do Kranjske Gore. Ime je dobil po znanem lovcu Maksu Konečniku. (Foto: LifeLynx)

Ris Maks, ki je bil poleti pripeljan s Slovaške, se trenutno nahaja že v Triglavskem narodnem parku. Na podlagi zemljevida lahko vidimo, da je v bližini Kranjske Gore, kamor je prispel z juga Slovenije.  

Ris Maks, ki je bil v poletnem času pripeljan s Slovaške, se nahaja v Triglavskem narodnem parku, kar dokazuje osvežen zemljevid. Kot kaže je v bližini smučišč v Kranjski Gori. Njegova pot pa je vsak dan bolj zanimiva. Svoje popotovanje iz Menišije do Gorenjske, je sicer opravil že do decembra, torej na območju Spodnjih Bohinjskih gora, kot kaže pa se tam ni ustalil, ampak je potovanje nadaljeval proti severu, poroča lifelynx.

V tem trenutku naj bi se nahajal v bližini tromeje med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Njegova pot je nadvse zanimiva, saj je bil izpuščen na območju Snežnika, do danes pa je opravil dolgo potovanje z juga na sever naše dežele.

Po izpustu je risa Maksa pot vodila skozi teritorije risov Doruja (zelena) in Katalina (vijolična) in potem naprej proti severu v Alpe. (Foto: Aleš Pičulin, LIFE Lynx)

Poznavalci risov, ki ga budno spremljalo pa obenem upajo, da ne bo prehitro zapustil JV območja Alp, ker ga čaka še pomembna naloga – vključitev svojih genov v Dinarsko jugo-vzhodno alpsko populacijo risa. Maks je sicer dve leti star samec in težak 16 kg.

Potovanje risa Maksa, ki je bil poleti pripeljan s Slovaške. (Foto: LifeLynx)

Domen Mezeg