fbpx

Slovenija s 120. mesta napredovala med 40 najbolj varnih držav v času pandemije covid-19

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Po podatkih koncerna Deep Knowledge Group se je Slovenija znašla v družbi 40 najbolj varnih držav v času koronavirusa. Koncern je Slovenijo uvrstil na 40. mesto. Sosednja Avstrija se nahaja na 12. mestu, Madžarska na 14., Hrvaška pa na 35.

Še 2. aprila 2020 smo na Nova24TV poročali, da se je po podatkih koncerna DKG Slovenija uvrstila na neslavno 120. mesto glede varovanja zdravja v času pandemije covid-19.

Deset dni kasneje se je Slovenija prebila med prvih 40 držav. Samo po sebi je to še najboljši zunanji indikator o učinkovitosti ukrepov, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše.

Rezultati dela nove vlade
Če je Slovenija v začetku aprila pri DKG dobila 66,36 točk, so ji ukrepi nove vlade prinesli 550,47 točk. Za primerjavo, prvouvrščeni Izrael je imel na začetku meseca 619 točk, zdaj jih ima 632,32.

Podatki DKG v začetku aprila (foto: Deep Knowledge Group)

Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji opravljeno 41.802 testiranj, zaradi česar se država uvršča v sam vrh tudi po številu testov na milijon prebivalcev, do zdaj smo zabeležili 77 smrti od 1335 potrjenih primerov okužb. Če pa soditi po zadnjih podatkih števila novookuženih, teh je bilo nazadnje pet, pa se širitev kužne bolezni upočasnjuje.

Podatki DKG iz sredine aprila (foto: Deep Knowledge Group)

“Po razvrstitvi DKG je Slovenija ena od varnejših in najstabilnejših držav v Evropi,” so zapisali pri Travel Slovenia, kjer so poudarili, da je prebivalcem Slovenije v primerjavi s številnimi drugimi po svetu relativno dobro. “Slovenija je zelo zgodaj stopila v samoizolacijo in odločno zaprla ustanove, kjer bi se lahko širil virus, vključno s šolami, verskimi obredi, koncerti in dogodki,” so še zapisali.

Ivan Šokić