Slovenska solidarnost: Da bi jih obvarovali pred možnostjo okužbe s Covid-19, sosedje v blokih pripravljeni priskočiti na pomoč starejšim

(foto: Humanitarček, Facebook)

V društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček so te dni pozvali k vzpostavitvi tako imenovanih “medsosedskih točk”, katerih namen je pokazati medsosedsko solidarnost in priskočiti na pomoč starejšim. Sodelujoče tako pozivajo, da gredo v trgovino namesto sosedov, ki so že v letih. Več ljudi je na spletu tudi delilo svoje izkušnje s solidarnostjo v zadnjih dneh.

“Vzpostavite točko. Lahko več sosedov, lahko sami. Delujte v lokalnem okolju. Upoštevajte pravila NIJZ. Morda nakup enkrat na teden za vse, obisk lekarne. Izmenjava revij. Predvsem pa – obudite medsosedsko solidarnost,” so preko Facebooka pozvali zainteresirane pri društvu Humanitarček.

“Evo, meni je pa včeraj ena mlada prodajalka polepšala dan. Moji mami, ki je bila operirana, sem šla zvečer v trgovino po suhi kvas (šele kasneje sem po zapisih in objavah na spletu ugotovila, da je šlo za misijo nemogoče😁) in mi je prodajalka odstopila zavojček suhega kvasa iz svoje košarice, ker jih seveda več niso imeli. Naslednji teden bo zaradi otroka doma in je kupila nekaj stvari, tako kot vsi ostali, ampak se je odločila, da mi en zavojček odstopi, enega pa obdrži…torej je tudi tale žalostna situacija priložnost za drobne pozornosti, ki v tem času pomenijo zelo veliko,” je svojo prijetno izkušnjo z neznanko, ki ji je bila pripravljena odstopiti del živil v trgovini na Facebooku delila uporabnica Maca Camplin A.

🔥VIKEND IZZIV🔥CISTO VSAK GA LAHKO NAREDIHumanitarcki pozivamo k vzpostavitvi “medsosedskih tock”. Saj ste nam po…

Gepostet von Humanitarček am Samstag, 14. März 2020

Pri Humanitarčku so delili več fotografij zapisov na oglasnih deskah v blokih, ki starejše sosede vabijo, da v določenem nabiralniku pustijo seznam za trgovino, nakar bi jim dostavili željena živila.

Pripravljenost pomagati
“Vsi starejši! Čuvajte se. V nabiralnik III./64 pustite seznam za trgovino, pa vam tamladi dostavimo pred vrata. Ob sredah bomo hodili v lekarno. Ne odpirajte tujcem, ne hodite v trgovino. Za družbo pokličite sosede. Od 16.3. bo na voljo tudi kotiček z revijami. Mi smo vsi eno,” se je glasil zapis na enem od takih razglasov.

Vsekakor gre za lepo gesto, solidarnost pa je v času epidemije Covid-19 ključna. Pri tem je mogoče dobro poudariti, da je bolj priporočljivo od odhoda v trgovino željena živila naročiti v spletnih trgovinah. Če izpostavimo samo nekatere večje, tako Tuš kot Mercator in Spar nudijo dostavo živil na dom.

S tem se izognemo nepotrebnemu stiku z ljudmi in pomagamo pri zaviranju širitve Covid-19. V soboto do 14. ure je bila okužba z novim koronavirusom v Sloveniji potrjena pri 181 ljudeh, opravljenih pa je bilo skupno 5.369 testov.

Ivan Šokić

 • Unikatna

  Lepo…samo listek brez denarja ali kako?

 • RATATA

  Lepo je biti sosed od Benota ..kaj ti češ, patake, pato …

  https://www.youtube.com/watch?v=aRDUF0heq7I

  https://www.youtube.com/watch?v=xRTDTxHOTqU

 • gorjanc

  Imamo ogromno nevladnikov ,ki bi MORALI PRISKOČITI na pomoč, ker gre za NAŠE DRŽAVLJANE in so mnogi pripeti na proračun !!!!
  ( za prišleke pa se ognjevito borijo )

  • rrrrr

   Za njihove nevladne ritkice pravkar raste ena luštkana leskova šiba.
   Da so resnično nevladniki, torej od vlade povsem neodvisni, bodo davkoplačevalcem lahko že jutri neovrgljivo dokazali.
   Ko jih bo nova vlada odklopili od proračunskih seskov.

 • rrrrr

  Iz varnega udobja najinih kavčev sva z našo Olgo101 v zvezi s tem pravkar sprejela naslednjo resolucijo: Humanitarčka podpret, nevladne organizacije prijavit, razlastinit in zapret !

 • tonček balonček

  Koliko je registriranih oz pripetih na proračun
  in kaj počnejo koristnega za narod?

  • Olga101

   Trgajo zastave, zažigajo križe, blatijo največjega slovenskega pesnika….

 • Olga101

  Bravo Slovenci! Tako se dela!

 • gabrijelobid

  To veliko pripomore…Je zaradi tega tudi manj gužve v trgovini pa tudi k večji varnosti pripomorejo.
  POHVALNO