fbpx

Slovenska solidarnost: Da bi jih obvarovali pred možnostjo okužbe s Covid-19, sosedje v blokih pripravljeni priskočiti na pomoč starejšim

(foto: Humanitarček, Facebook)

V društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček so te dni pozvali k vzpostavitvi tako imenovanih “medsosedskih točk”, katerih namen je pokazati medsosedsko solidarnost in priskočiti na pomoč starejšim. Sodelujoče tako pozivajo, da gredo v trgovino namesto sosedov, ki so že v letih. Več ljudi je na spletu tudi delilo svoje izkušnje s solidarnostjo v zadnjih dneh.

“Vzpostavite točko. Lahko več sosedov, lahko sami. Delujte v lokalnem okolju. Upoštevajte pravila NIJZ. Morda nakup enkrat na teden za vse, obisk lekarne. Izmenjava revij. Predvsem pa – obudite medsosedsko solidarnost,” so preko Facebooka pozvali zainteresirane pri društvu Humanitarček.

“Evo, meni je pa včeraj ena mlada prodajalka polepšala dan. Moji mami, ki je bila operirana, sem šla zvečer v trgovino po suhi kvas (šele kasneje sem po zapisih in objavah na spletu ugotovila, da je šlo za misijo nemogoče😁) in mi je prodajalka odstopila zavojček suhega kvasa iz svoje košarice, ker jih seveda več niso imeli. Naslednji teden bo zaradi otroka doma in je kupila nekaj stvari, tako kot vsi ostali, ampak se je odločila, da mi en zavojček odstopi, enega pa obdrži…torej je tudi tale žalostna situacija priložnost za drobne pozornosti, ki v tem času pomenijo zelo veliko,” je svojo prijetno izkušnjo z neznanko, ki ji je bila pripravljena odstopiti del živil v trgovini na Facebooku delila uporabnica Maca Camplin A.

https://www.facebook.com/humanitarcek/posts/2759277130867779

Pri Humanitarčku so delili več fotografij zapisov na oglasnih deskah v blokih, ki starejše sosede vabijo, da v določenem nabiralniku pustijo seznam za trgovino, nakar bi jim dostavili željena živila.

Pripravljenost pomagati
“Vsi starejši! Čuvajte se. V nabiralnik III./64 pustite seznam za trgovino, pa vam tamladi dostavimo pred vrata. Ob sredah bomo hodili v lekarno. Ne odpirajte tujcem, ne hodite v trgovino. Za družbo pokličite sosede. Od 16.3. bo na voljo tudi kotiček z revijami. Mi smo vsi eno,” se je glasil zapis na enem od takih razglasov.

Vsekakor gre za lepo gesto, solidarnost pa je v času epidemije Covid-19 ključna. Pri tem je mogoče dobro poudariti, da je bolj priporočljivo od odhoda v trgovino željena živila naročiti v spletnih trgovinah. Če izpostavimo samo nekatere večje, tako Tuš kot Mercator in Spar nudijo dostavo živil na dom.

S tem se izognemo nepotrebnemu stiku z ljudmi in pomagamo pri zaviranju širitve Covid-19. V soboto do 14. ure je bila okužba z novim koronavirusom v Sloveniji potrjena pri 181 ljudeh, opravljenih pa je bilo skupno 5.369 testov.

Ivan Šokić