fbpx

Šokantna razkritja New York Timesa o “zdravniških zlorabah” v ZDA: Zdravniki namesto s semeni darovalcev naskrivaj oplojevali ženske z lastno spermo, eden je biološki oče kar 61 otrokom

Eden izmed zdravnikov naj bi bil biološki oče kar 61 otrokom. Slika je simbolična. Foto: STA.

Ameriški New York Times razkriva škandal svetovnih razsežnosti. Številni zdravniki in specialisti za plodnost v Združenih državah Amerike in po svetu so umetno oplojevali ženske kar s svojo lastno spermo, namesto z izbranim darovalcem. Po naključju več leta kasneje zločini vendarle prihajajo v javnost, kar je sprožilo tudi obsežno kriminalistično preiskavo v več ameriških zveznih državah.

Ko je Eve Wiley iz Nacogdochsa v Teksasu pred 16 leti ugotovila, da je bila spočeta z umetno oploditvijo, je najstnica zahtevala odgovore od svoje mame Margo Williams. Williamsova je menila, da je hčerina pravica, da ve, kdo je oče, zato je ta za pomoč prosila zdravnika za plodnost, Kima McMorriesa.

Zdravnik McMorries, ki je Williamsovi pomagal pri zanositvi, je povedal, da je donatorja sperme našel v banki sperme v Kaliforniji. Ko je njena hčerka leta 2017 opravila test DNK, je prišla do presenetljive ugotovitve, da njen oče nikakor ne prihaja iz Kalifornije. Nato je ugotovila, da je njen oče kar zdravnik McMorries. “Celotno življenje človek gradi na genski identiteti, saj ta predstavlja temelj,” izpostavlja Wiley in dodaja, da je lahko uničujoče, ko se temeljni zidaki podrejo ali povsem spremenijo svojo podobo. McMorries odkritja ne želi komentirati, vendar je pričakovati, da se bo kmalu znašel v velikih težavah, saj ga je policija že ovadila zaradi kaznivega dejanja.

Koliko zdravniških zlorab pri umetnem oplojevanju je še neodkritih, se sprašujejo pri New York Timesu. Foto: EPA.

Odprtje pandorine skrinjice: Vse več odkritij o zdravniških zlorabah
S porastom cenovno dostopnih DNK testov, ki jih je mogoče izvesti tudi na domu, resnica prihaja na plano. Profesorica prava dr. Jody Madeira iz Univerze Inidana trenutno spremlja več kot 20 primerov v celotnih Združenih državah Amerike (v zveznih državah Connecticut, Vermont, Idaho, Utah in Nevada), kot tudi v Evropi in Afriki.
Dr. Normana Barwina so junija obtožili na kolegiju zdravnikov in kirurgov v Ontariu. 80-letnemu specialistu za plodnost je bila odvzeta licenca, ko so ugotovili, da je ta desetletja uporabljal lastno spermo in nedovoljena semenčica za oploditev pacientk. S svojimi semenčici je osemenil vsaj 11 žensk, medtem ko obstaja nešteto žensk, ki sploh ne vedo, kdo so bili njihovi resnični donatorji. V 70-ih in 80-ih letih je specialist za plodnost iz  Indiane dr. Donald Cline svojo spermo uporabil za oploditev vsaj 36 žensk. 61 oseb trdi, da je on njihov biološki oče, kar pa potrjujejo tudi izsledki DNK testov. Cline je priznal krivdo v primeru dveh obtožb in priznal, da je lagal preiskovalcem leta 2017. Odpovedal se je licenci in doletela ga je enoletna pogojna kazen. Preiskovalcem tedaj ni uspelo doseči, da bi bila izrečena ostrejša kazen, saj v Indiani niso obstajali zakoni, ki bi izrecno prepovedovali takšno ravnanje. 

Dr. Cline na sojenju. Na sojenju dejal, da mu je žal za povzročeno bolečino (Foto: Twitter)

Zakonodaja se zaostruje
Vse to se je spremenilo maja, ko so zakonodajalci v Indiani zapisali, da uporaba napačne semenčice predstavlja kaznivo dejanje. Junija so korak naprej naredili tudi v Teksasu, saj so izrecno zapisali, da je uporaba sperme, jajčeca ali zarodka od nepooblaščenega darovalca kaznivo dejanje. To je v resnici spolni napad in zdravniki bi se morali registrirati kot spolni prestopniki. Gre za zelo prepričljivo zgodbo o prevari in opažamo, da je vedno več primerov nepravilnega oplojevanja,” je  izpostavila republikanka Stephanie Klick, ki je predlagala zakonodajo in ob tem poudarila, da je potrebno narediti vse kar je v moči, da se kaj takega ne ponovi nikoli več.

Medtem dekanka pravne fakultete Chase na univerzi Severni Kentucky Judith Daar poudarja, da se ji zdi opredelitev dejanja kot spolni napad korak predaleč. Ob tem dodaja prepričanje, da je ta zakonodaja ni pravična do tistih, ki preprosto le zamešajo zadeve. Zagovorniki Klickove pa ob tem poudarjajo, da je potrebno pogledati tudi na fizični vidik, namreč pri penetraciji se uporablja medicinski pripomoček, s katerim ti dostavijo genski material. To enačijo s posilstvom, ker za to ni privoljenja. Strašljivo je, ker presega in krši mnogo meja na profesionalni ravni.

Za 36-letno Marendo Tucker je odkritje glede biološkega očeta predstavljalo velik udarec. “Ko sem ugotovila, da gre za zdravnika, sem občutila gnus,” je povedala. “Ko sem glede tega spregovorila z materjo, se je ta počutila prevarano. To odkritje pa je zame pomenilo pravo krizo identitete.”

Hana Murn