Spoznajte islamističnega diktatorja – obsedenega s spolnostjo in z 9 tisoč avtomobili v “garaži”!

Sultan Hassanal Bolkiah (Foto: epa)

Na prvi pogled je življenje v eni najbogatejših držav na svetu, Bruneju, naravnost sanjsko, a obstaja tudi temna plat življenja v tej državi. Vse je namreč podrejeno islamski veri, pitje alkohola je popolnoma prepovedano, nočno življenje ne obstaja, prav tako običajni prebivalci nimajo dostopa do kulturnih dobrin. Po drugi strani je islamistični sultan, ki državici vlada s trdo roko, pravi spolni iztirjenec, nagrabil pa si je tudi bajno materialno bogastvo, ki vključuje nepremičnine na elitnih lokacijah po vsem svetu, nepredstavljivo kolekcijo avtomobilov prestižnih blagovnih znamk in številna letala, med drugim boeing 747.

Z nafto bogata državica Brunej ima 415 tisoč prebivalcev, vlada pa zagotavlja brezplačno izobraževanje, zdravstvene storitve, pokojnine in kredite z nizkimi obrestnimi merami za nakupe stanovanj in avtomobilov. Forbes Brunej uvršča celo na peto mesto najbogatejših držav. A obstaja tudi temnejša plat življenja v tej državi, vse je namreč podrejeno islamski veri. Tako je prepovedano pitje alkohola, nočno življenje ne obstaja, prav tako pa se ne dogajajo nobene kulturne prireditve.

Brunej s trdo roko vodi drugi najbogatejši monarh na svetu
Državo sicer s trdo roko vodi 73-letni sultan Hassanal Bolkiah, ki je po tajskem vladarju drugi najbogatejši monarh na svetu. Kot navaja portal Express, je njegovo osebno bogastvo vredno kar 28 milijard dolarjev, vsako sekundo pa se poveča za 150 dolarjev. Z zloglasnim sultanom zaradi njegovega načina vladanja številni svetovni podjetniki in družbe sploh ne želijo več poslovati. Njegovo življenje je sicer popolno nasprotje tega, kar morajo živeti državljani, svetovna javnost je bila namreč šokirana ob diktatorjevem 50. rojstnem dnevu, ko je za zabavo zapravil kar 50 milijonov dolarjev, slavje pa je trajalo kar dva tedna. V tem času je Michael Jackson izvedel tri koncerte. Prav tako naj bi sultan z državno blagajno ravnal, kot da bi šlo za njegov osebni denar, samo za darila prijateljem je porabil kar 17 milijard dolarjev.

Foto: iStock

Sultan Bolkiah je obseden s spolnostjo
Ne le, da se rad zabava ob koncertih, radikalni islamistični diktator je v zasebnem življenju dobesedno obseden s spolnostjo. Že leta 1997 je tedanja miss Združenih držav Amerike Shannon Marketic razkrila, da je agencija za talente posredovala pri 3 tisoč evrov dnevno vrednem poslu v Bruneju, kot je pričakovala Marketicova, pa naj bi se v okviru tega osebno pojavljala na dogodkih in izvajala promocijske dejavnosti. V resnici so jo vodilni obravnavali kot spolno sužnjo in prostitutko, vsak večer je morala plesati v sultanovem osebnem nočnem klubu od 22. ure zvečer do 3. ure zjutraj, pri tem pa so jo drogirali in jo zlorabljali. Po vrnitvi v ZDA je spolne iztirjence Marketicova tožila za 10 milijonov dolarjev za duševne bolečine, nočne more in druge travme. Sultanova brata sta bila zaščitena z diplomatsko imuniteto in tožba je bila zavržena, sultan pa je v vsej svoji arogantnosti komentiral, da so obtožbe “hujše od umora”.

Rezidenca brunejskega sultana (Foto: Wikimedia Commons)

Največja kraljeva rezidenca na svetu s privatno džamijo
Poleg opisanega za veliko zgražanja poskrbi tudi bajno materialno bogastvo, ki si ga je sultan nagrabil v 52-letnem vodenju državice. Živi v palači Instana Nurul Iman, ki je največja kraljeva rezidenca na svetu. Njena gradnja je trajala dve leti in je stala skoraj 2 milijardi dolarjev, ima pa kar 1.788 sob in 257 kopalnic. Obdana je z zlatim in diamantnim okrasjem, za sultanovo zabavo pa je poskrbljeno s kar petimi bazeni, banketno dvorano za 5 tisoč gostov in zasebno džamijo, ki sprejme 1.500 vernikov.

Rezidenca brunejskega sultana (Foto: Wikimedia Commons)

Sultan si je nagrabil tudi nepremičnine po svetu, med drugim ima 203 milijone dolarjev vredno rezidenco v Londonu, poleg tega pa tudi nepremičnine na elitnih lokacijah v Las Vegasu in Los Angelesu.

Neverjetna je tudi njegova zasebna kolekcija avtomobilov, ki med drugim vključuje 500 različnih mercedesov, 450 ferrarijev, 380 bentleyjev, več kot 100 koenigseggov, 21 lamborghinijev, 11 aston martinov, 179 jaguarjev in 209 BMW-jev. Na daljše razdalje se sultan odpravi kar z osebnim boeingom 747 oziroma jumbo jetom.

Boeing 747 brunejskega sultana (Foto: Wikimedia Commons)

Na letalu se med drugim nahaja z zlatom in z diamanti okrašena dnevna soba, samo kopalnice pa so stale 233 milijonov funtov.

Za rezervo ima sultan v hangarju tudi boeing 767 za 251 milijonov dolarjev in 138 milijonov dolarjev vreden airbus.

Rok Krajnc

 • 123

  So what?

 • matjazr7

  “Z nafto bogata državica Brunej ima 415 prebivalcev” – dodajte še ničle, ker drugače se bo kakšna vaška straža še odločila, da gre okupirat tole vas :).

  • Mirko

   Brunei Population; :Population field listing 450,565 (July 2018 est.). Od julija 2018 jih je med begunce prišlo 450.150, pa dobimo številko 415. In nimajo nobene oborožene opozicije, kot so za ISIS v Siriji pisali naši novinarji.

 • Mademoiselle

  No, migranti/begunci sedaj vedo, kam po pomoč. Zakaj tam ne delajo revolucije?? Zakaj ne zahtevajo svobode? Halo?

  Saj ima tudi razviti svet svoje ‘sultane’, ampak vsak ima vsaj relativno pravico da v življenju uspe s svojim delom in idejami (recimo, da naj bi bilo tako). Torej še vedno ne razumem, zakaj tam ne izvajajo revolucij?? Naj zahtevajo pokradeno nazaj? Svobodo? Mirno življenje v svojih državah? Človekove pravice?
  Dvoličnost in laž vseh migracij.

  • jan Gedli

   Ne morem razumeti, zakaj ima džamijo. Se mi zdi, da po njihovi veri tudi Alahu ni po volji takšno izprijeno življenje – ali pač?

  • Marija

   Zakaj zato ker si vsi želijo isto.Feministke pa se ve kaj zagovarjajo.Le koliko dela ima ta revez,da enkrat na letu uspe videti svoje bogastvo.Prav smilijo se mi taki ljudje.

 • Andrej

  Seveda je lahko bogat, saj mu ni treba podpirat njegovih ubogih muslimanskih bratov. To delamo mi.

 • pajot

  vsem tem sultanom in šejkom je Nostradamus obljubil večno življenje pri Alahu. Upam,da čimprej. Lahko pa ima zaradi mene ne samo 72 alahovih devic,privoščim mu jih tudi 144. Da bo dal mir na tem svetu.

 • Van Der Waals

  ISLAMISTI IN KOMUNISTI DIKTATORJI ZATO PA SO ZAVEZNIKI!

  • Marija

   Nekaj si pozabil dodati Frančiška.

 • FORT WORTH

  In kaj so od vsega tega materialnega bogatstva izdelali islamski inzenirji, doktorji…??

  • Skrajno Desni

   Drek.

  • Nata

   Njim ni potrebno nič izdelati. Oni enostavno kuoijo ! Saj jim črno zlato kar samo v naročje teče .

  • pajot

   Kaj so izdelali? Nože in bombe.

  • zokispoki

   Zorane Fukfehtarovic, sanja svinja kukuruz, kenede !

 • Ros

  428963 prebivalcev. Življenje tam se sliši 1000x boljše kot v Sloveniji. Tu so vsi pijanci, sexa pač nihče, ali, pač, prostitutke za denar, sužnji so pa bolj ali manj vsi. To so uspehi komunizma, ko je čudna diktatura bistveno boljša od “razvitega zahodnega” življenja. Pa Brunei imajo bistveno boljše podnebje in nafto. Ta islamizem se sliši, kar dobro, če ne celo odlično, proti življenju v satanistične komunizmu, Sloveniji. Žal, resnično.

  • Marija

   Kaj mi nismo sužnji?

 • 123

  In kaj je narobe?
  Mogoče pa izhaja iz Brozove šole.

 • Olga101

  Vsi islamsko in komunistično tovarišijo na čolne in via Brunej!

 • Ivan Ivanovič

  Sultan si je za vsak slučaj raje privoščil device že tu na zemlji, četudi morda niso bile ravno device, saj device v nebesih niso tako sigurne… Mogoče ga bo Alah poslal v pekel.

 • mona lisa

  Zakaj ne gredo tja migranti?

  Zato ker bi jih hitro skrajšali za eno glavo.

 • Ježek Teka Teka

  Liga smrada Broza …

 • Čkapi Ružla

  Slonček Dumbo ima apetit kot Donald Dumb.

 • Silos

  Naj za kakšno gradnjo naprosi naše gradbince za svetovanja našo vlado,
  pa bo bogastvo hitro kopnelo!

  • Steiermark

   S solatjekom in spolnim iztirjencem v Lublani, naj se poveže…. mu bo ta povedal, kako se uspešno obraniti pred obtožbami glede prostitucije in spolnih zlorab…..

   • Nata

    Denarja ima dovolj, da mu bo plačal . . . . svetovanje !

   • Marija

    Kdo ga bo pa obtožil?

    • Steiermark

     No, saj to je ravno problem, pri vas, rdečih iztirjencih, ki ste kar naprej privilegirana kasta!

 • zamaškar

  Ta je še revež v primerjavi z enonogim,ki je imel že pred 40 leti za 6.5 milijard dolarjev vredno atomsko zaklonišče pa ni bilo nobene revolucije.Vozili smo se na par ne par,ker to ni zadostovalo smo uvedli bencinske bone,po kavo in po pralne praške smo hodili v gnili kapitalizem.Danes pa je njegovo Titovo Velenje,če se bo pa nadaljevalo z rdečo mafijo pa bo prevzel še univerze ceste in pomembne institucije.

 • Miro Jereb

  Pošljimo luko mesca dol…da ga spravi na kant….

 • Skrajno Desni

  In koliko te islamistične golazni je drlo v Brunej, ko je tako bogata.

 • xtc

  Hja,islamist za rajo zase pač ne tako kot mnogi njemu podobni.

 • slo apac

  Od visine se zavrti, rek drzi zlata sredina in man je vec.Samo nase politike, pogledam kako se jim odpelje v dezelo satanov(ne sultanov) od vsega prejetega in pokradenega denarja.

 • milanček

  o madona, tito se vratio!!!!!

 • FRANC3

  Revček ne ve, da njegova truga ne bo imela predalov in ne žepov, da bi to odnesel s seboj.

 • steff

  Bil sem tam, delal! Deset dni sem cakal, da se je umirilo morje in, da sva z kolegom Anglezem lahko sla ven, na morje. Hotel, visokega standarda, je ime vgrajene Japonske straniscne skoljke z vec programi, tudi masaza je bila zraven…in sevada vse ostalo! Za Brunajce je raj, zivijo v svoji demokraciji, islamski. Za vse je preskrbljeno, mlado porocenca dobita hiso, avtomobili so poceni, da ne omenjam goriva, infrastructura je na zavidljivi ravni..ne glede na njihovega Sultana in njegovo razkosnost…

 • jan Gedli

  Me zanima, če je srečen.