fbpx

Spoznajte islamističnega diktatorja – obsedenega s spolnostjo in z 9 tisoč avtomobili v “garaži”!

Sultan Hassanal Bolkiah (Foto: epa)

Na prvi pogled je življenje v eni najbogatejših držav na svetu, Bruneju, naravnost sanjsko, a obstaja tudi temna plat življenja v tej državi. Vse je namreč podrejeno islamski veri, pitje alkohola je popolnoma prepovedano, nočno življenje ne obstaja, prav tako običajni prebivalci nimajo dostopa do kulturnih dobrin. Po drugi strani je islamistični sultan, ki državici vlada s trdo roko, pravi spolni iztirjenec, nagrabil pa si je tudi bajno materialno bogastvo, ki vključuje nepremičnine na elitnih lokacijah po vsem svetu, nepredstavljivo kolekcijo avtomobilov prestižnih blagovnih znamk in številna letala, med drugim boeing 747.

Z nafto bogata državica Brunej ima 415 tisoč prebivalcev, vlada pa zagotavlja brezplačno izobraževanje, zdravstvene storitve, pokojnine in kredite z nizkimi obrestnimi merami za nakupe stanovanj in avtomobilov. Forbes Brunej uvršča celo na peto mesto najbogatejših držav. A obstaja tudi temnejša plat življenja v tej državi, vse je namreč podrejeno islamski veri. Tako je prepovedano pitje alkohola, nočno življenje ne obstaja, prav tako pa se ne dogajajo nobene kulturne prireditve.

Brunej s trdo roko vodi drugi najbogatejši monarh na svetu
Državo sicer s trdo roko vodi 73-letni sultan Hassanal Bolkiah, ki je po tajskem vladarju drugi najbogatejši monarh na svetu. Kot navaja portal Express, je njegovo osebno bogastvo vredno kar 28 milijard dolarjev, vsako sekundo pa se poveča za 150 dolarjev. Z zloglasnim sultanom zaradi njegovega načina vladanja številni svetovni podjetniki in družbe sploh ne želijo več poslovati. Njegovo življenje je sicer popolno nasprotje tega, kar morajo živeti državljani, svetovna javnost je bila namreč šokirana ob diktatorjevem 50. rojstnem dnevu, ko je za zabavo zapravil kar 50 milijonov dolarjev, slavje pa je trajalo kar dva tedna. V tem času je Michael Jackson izvedel tri koncerte. Prav tako naj bi sultan z državno blagajno ravnal, kot da bi šlo za njegov osebni denar, samo za darila prijateljem je porabil kar 17 milijard dolarjev.

Foto: iStock

Sultan Bolkiah je obseden s spolnostjo
Ne le, da se rad zabava ob koncertih, radikalni islamistični diktator je v zasebnem življenju dobesedno obseden s spolnostjo. Že leta 1997 je tedanja miss Združenih držav Amerike Shannon Marketic razkrila, da je agencija za talente posredovala pri 3 tisoč evrov dnevno vrednem poslu v Bruneju, kot je pričakovala Marketicova, pa naj bi se v okviru tega osebno pojavljala na dogodkih in izvajala promocijske dejavnosti. V resnici so jo vodilni obravnavali kot spolno sužnjo in prostitutko, vsak večer je morala plesati v sultanovem osebnem nočnem klubu od 22. ure zvečer do 3. ure zjutraj, pri tem pa so jo drogirali in jo zlorabljali. Po vrnitvi v ZDA je spolne iztirjence Marketicova tožila za 10 milijonov dolarjev za duševne bolečine, nočne more in druge travme. Sultanova brata sta bila zaščitena z diplomatsko imuniteto in tožba je bila zavržena, sultan pa je v vsej svoji arogantnosti komentiral, da so obtožbe “hujše od umora”.

Rezidenca brunejskega sultana (Foto: Wikimedia Commons)

Največja kraljeva rezidenca na svetu s privatno džamijo
Poleg opisanega za veliko zgražanja poskrbi tudi bajno materialno bogastvo, ki si ga je sultan nagrabil v 52-letnem vodenju državice. Živi v palači Instana Nurul Iman, ki je največja kraljeva rezidenca na svetu. Njena gradnja je trajala dve leti in je stala skoraj 2 milijardi dolarjev, ima pa kar 1.788 sob in 257 kopalnic. Obdana je z zlatim in diamantnim okrasjem, za sultanovo zabavo pa je poskrbljeno s kar petimi bazeni, banketno dvorano za 5 tisoč gostov in zasebno džamijo, ki sprejme 1.500 vernikov.

Rezidenca brunejskega sultana (Foto: Wikimedia Commons)

Sultan si je nagrabil tudi nepremičnine po svetu, med drugim ima 203 milijone dolarjev vredno rezidenco v Londonu, poleg tega pa tudi nepremičnine na elitnih lokacijah v Las Vegasu in Los Angelesu.

Neverjetna je tudi njegova zasebna kolekcija avtomobilov, ki med drugim vključuje 500 različnih mercedesov, 450 ferrarijev, 380 bentleyjev, več kot 100 koenigseggov, 21 lamborghinijev, 11 aston martinov, 179 jaguarjev in 209 BMW-jev. Na daljše razdalje se sultan odpravi kar z osebnim boeingom 747 oziroma jumbo jetom.

Boeing 747 brunejskega sultana (Foto: Wikimedia Commons)

Na letalu se med drugim nahaja z zlatom in z diamanti okrašena dnevna soba, samo kopalnice pa so stale 233 milijonov funtov.

Za rezervo ima sultan v hangarju tudi boeing 767 za 251 milijonov dolarjev in 138 milijonov dolarjev vreden airbus.

Rok Krajnc