fbpx

Sramotno: Ken kot Jezus na križu, Barbika kot Devica Marija

Foto: Facebook

Kontroverzna umetniška razstava argetinskega umetniškega para Perelli z Barbiko kot devico Marijo in Kenom kot Jezusom na križu kljub ogorčenju in protestom v teh dneh odpira vrata v Buenos Airesu.

Umetniški par Perelli in Emiliano Paolini bo v kratkem v argetinskem glavnem mestu odprl razstavo “Barbika, plastična religija”, ki je bila lani zaradi srditih protestov katoliških organizacij odpovedana.

Zakaj pravzaprav gre? Glavni objekt razstave je priljubljena otroška igrača – punčka Barbika, oblečena v oblačila svetnic, svetopisemskih oseb, boginj ali slavnih zgodovinskih osebnosti. Med najbolj razvpitimi eksponati – vsega skupaj jih je kar 33 – je Barbika kot Marija Magdalena, Devica Marija, hindujska boginja Kali in Ivana Orleanska. Največ ogorčenja pa je požel njen partner Ken, ki sta ga umetnika predstavila kot Jezusa na križu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Religija in Barbika – priljubljena univerzalna koncepta?
Kljub protestom in ogorčenim pismom, ki sta jih prejela, sta se umetnika odločila, da odpreta razstavo in to celo v enakem obsegu, kot sta jo prvotno načrtovala. Za Barbiko pa sta se menda odločila zato, ker po njunem mnenju vitka in dolgonoga punčka uteleša sodobni ženski lepotni ideal. Zamisel se jima je utrnila med popotovanjem po Mehiki, kjer sta od blizu doživela praznovanje praznika mrtvih, ki ju je očaralo zaradi mešanice religioznih in poganskih obredov.“Religija in Barbika sta zelo priljubljena in univerzalna koncepta. Hotela sva združiti obe tradiciji, ljubezen in vero. Ne želiva nikogar napasti ali ga užaliti,” je povedal eden od umetnikov.

 

Kot poroča avstrijska ORF, je tudi letošnje leto njuna odločitev o odprtju te neokusne ali vsaj neprimerne razstave naletela na buren odziv med domačini.

T. P.