fbpx

Srbski Exit: prvi postkoronski glasbeni festival

Kot da smo leta 2019, so svoje vtise na letošnjem Exitu strnili obiskovalci. foto: epa

Srbski festival Exit, ki je na Petrovaradinski trdnjavi v srbskem Novem Sadu potekal med 7. in 10. julijem, je postal prvi večji glasbeni festival na svetu po začetku pandemije novega koronavirusa. Štiridnevno plesno dogajanje na slikoviti Petrovaradinski trdnjavi se je minuli teden uspešno končalo, Exit pa se je z jubilejno 20. izvedbo zapisal v zgodovino kot prvi večji glasbeni dogodek po začetku pandemije novega koronavirusa. Dnevno je več kot 20 festivalskih odrov obiskalo več kot 40 tisoč ljudi, poročajo organizatorji, festivalsko sceno pa je oživljalo več kot 300 didžejev in producentov, med njimi Paul Kalkbrenner, David Guetta, DJ Snake, Tyga, Charlotte de Witte, Solomon, Amelie Lens, Maceo Plex, Robin Schulz, Asaf Avidan, Honey Dijon, Hot Since 82, Medusa, Paul van Dyk, Artbat in druga svetovno znana imena elektronske glasbe.

Festival z ukrepi in omejitvami
Organizatorji so sporočili, da na festival v Novi Sad prihajajo oboževalci iz 70 držav, zato so vpeljali številne varnostne ukrepe za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Od obiskovalcev so zahtevali, da so cepljeni, imajo negativen test PCR ali dokazilo, da imajo protitelesa. Dodali so, da so k izvedbi pripomogle tudi država in lokalne oblasti, medtem ko so belgijskemu Boomu odpovedali Tomorrowland 2021, enega največjih tovrstnih festivalov na svetu.

Tamkajšnje lokalne skupnosti so namreč izrazile zaskrbljenost zaradi naraščajočih primerov okužb s koronavirusno različico delta, organizatorji pa so sledili pozivom oblasti in prebivalcev. Belgijski festival je tako že drugo leto zapored potekal v spletni obliki z naslovom Tomorrowland Around The World. Srbske oblasti so želele rešiti že lansko izvedbo festivala; tako Aleksandar Vučić kot Ana Brnabić sta izpostavila gospodarski, kulturni in zgodovinski pomen festivala in pozvala organizatorje, naj dogodek izpeljejo, a jim zaradi slabe epidemiološke slike to ni uspelo.

Festival Exit je nastal leta 2000 kot študentsko gibanje in protest proti režimu Slobodana Miloševića.

Bogata zgodovina festivala
Status Exita kot prvega večjega glasbenega festivala v Evropi od začetka pandemije pripomore k zanimivi in bogati zgodovini festivala. Ustanovljen je bil leta 2000 kot študentsko gibanje v boju za demokracijo in svobodo v Srbiji in na Balkanu. Bil je odziv na vojne po letu 1991, ki so hudo prizadele vse narode nekdanje Jugoslavije. Na podelitvi evropskih festivalskih nagrad (EU Festival Awards), ki veljajo za ene najvplivnejših festivalskih nagrad na svetu, je bil leta 2013 in 2017 uradno razglašen za najboljši evropski evropski festival, številne nagrade in priznanja pa prejemajo drugi festivali pod okriljem Exita. Festival No Sleep v Beogradu, najmlajši član festivalske družine EXIT, je na evropskih festivalskih nagradah prejel naslov najboljšega novega festivala 2019, prav tako je Exitova črnogorska izdaja Festival Sea Dance leta 2015 prejela nagrado za najboljši evropski srednje velik festival.

Glasbene drobtinice
Med 15. in 17. julijem je v Cerknem potekal Jazz festival Cerkno, ki je v treh dneh ponudil nastope desetih domačih in mednarodnih džezovskih skupin. Dogajanje so odprli Fresh Dust Trio & Felix Henkelhausen, nastopili pa so še Zlatko Kaučič, Jaimie Branch, More Low Than Low Quintet, Tania Giannuoli Trio in drugi. Poleg džezovskih koncertov je v okviru festivala potekala fotografska delavnica in otroška glasbena delavnica, organizatorji pa so pripravili tudi okroglo mizo, na kateri so govorili o pomenu in prihodnosti festivala v Cerknem.

Po zmagi Maneskina na letošnji Evroviziji se tekmovanje prihodnje leto seli v Italijo. Za izvedbo tekmovanja se poteguje kar 17 italijanskih mest. Med kandidati so glavna mesta dežel Firence, Milano, Rim, Torino, Bologna, Genova in Trst, med pokrajinskimi glavnimi mesti pa bi Evrovizijo gostili Matera, Rimini, Viterbo, Alessandria, Pesaro in še nekaj drugih italijanskih občin. Zanimanje je zelo veliko, sporoča italijanska televizija RAI, ki sodeluje pri projektu, v sodelovanju z Evropsko radiodifuzno zvezo pa bodo mesto izbrali do konca avgusta.

25. septembra bo potekal globalni spletni 24-urni dobrodelni koncert z največjimi imeni svetovne popularne glasbe. Potekal bo v več mestih, med drugim v Londonu, Parizu, Los Angelesu, New Yorku, dobrodelni izkupiček pa bodo namenili vladam in podjetjem po vsem svetu za odpravljanje posledic pandemije, nakup cepiva in odpravljanja revščine. Med nastopajočimi so Coldplay, Ed Sheeran, Billie Eilish, Ricky Martin, Metallica, The Weeknd in številni drugi.

Jon Petek