Staršem desne aktivistke ukinili račun airbnb le zato, ker sta v sorodu z njo

Lauren Southern (Foto: Instagram)

Kanadska konservativna aktivistka in YouTuberka Lauren Southern je na Twitterju ostro obsodila AirBnB, potem ko naj bi podjetje njenima staršema prepovedalo dopustovanje v najemni nepremičnini. Kot je razvidno iz posnetkov zaslona, družba AirBnB staršema ni dovolila, da dopustujeta na eni od svojih lokacij, saj sta “tesno povezana” s svojo hčerko. Potem ko je poteza AirBnB-ja na spletu sprožila burno reakcijo, je podjetje zatrdilo, da je šlo za napako.

“Moji starši se niso nikoli pritožili na odločitev. To poskušajo narediti kot napako zaradi slabega PR-ja. Ni bilo. Samo napačno so preračunali, kako daleč lahko gredo. Kaj pa resnica za spremembo,” je na Twitterju zapisala kanadska konservativna aktivistka Lauren Souhern, ko je družba AirBnB sporočila, da je prišlo do napake in da so se odločili ustreči pritožbi njenih staršev. Dan prej je namreč sporočila, da so njenim staršem prepovedali dostop do AirBnB-ja le zato, ker so njeni sorodniki. “Nikoli mi niso ničesar rezervirali. Nikakor me ne predstavljajo. Nikakor niso javno politični,” je poudarila staršema v bran.

Priložila je tudi posnetek zaslona, ki prikazuje e-poštno sporočilo Aibnb-ja, kjer je pisalo: “Odstranili smo vas s platforme Airbnb, ker je vaš račun tesno povezan z osebo, ki ne sme uporabljati storitev Airbnb. To pomeni, da ne boste več mogli rezervirati rezervacij na Airbnb-ju.” Njen tvit je v rekordno hitrem času zbral skoraj 10 milijonov ogledov. V ločenem tvitu je politična aktivistka pojasnila, da sta njena starša načrtovala “romantični pobeg” in da ne sodelujeta v politiki. V svojem tvitu je dodala: “Naučila sem se, da če vas vlade in korporacije ne morejo utišati s tem, da vam škodujejo, se bodo lotile vaših družin.

Uporabniki interneta so bili jezni zaradi poteze Airbnb-ja, saj starša nista sodelovala pri javnem izražanju svojih političnih mnenj. Mnogi so sporočili, da ne bodo več opravljali rezervacij pri podjetju. Airbnb ima tudi sicer zgodovino sprejemanja poslovnih odločitev, ki temeljijo na liberalnih mnenjih, še pišejo tuji mediji. “Včasih sem rekel, da me na konkurenčnem trgu največja korporacija na svetu ne more prisiliti, da kupim njihov izdelek. Nikoli nisem pomislil, da bi mi korporacija zavrnila prodajo svojega izdelka iz političnih razlogov. Nikoli se še ni zgodilo,” je zapisal Charles Murray.

Lauren Souhern je stara 27 let. Obiskovala je univerzo Fraser Valley, kjer je diplomirala iz politologije. Veliko pozornosti si je pridobila, ko je aprila 2015 na kanalu Rebel Media objavila videoposnetek, v katerem je pojasnila, zakaj ni feministka. Od takrat je delala skupaj z novinarsko hišo The Rebel, ki je večinoma povezana z libertarnim delom Kanade. Pisala je tudi za medije, kot so The Spectator, IB Times, Sky News, Human Events in drugi. Režirala je tudi vrsto filmov, vključno z Farmlands, Borderless in Crossfire. Lauren Southern je prav tako postala viralna na spletu, ko je kritizirala Facebook, ker je odstranil objave, ki so izkazovale podporo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu. Njen videoposnetek iz julija 2017, v katerem je trdila, da so belci izločeni in nadomeščeni v svojih državah, je prav tako pridobil ogromno pozornosti na spletu. Zaradi njenih radikalnih političnih stališč so ji prepovedali vstop v Združeno kraljestvo. Leta 2019 se je za kratek čas odmaknila od političnega aktivizma. V preteklosti je zavrnila oznako “skrajne desničarke” in zatrdila, da ni rasistka.

Sara Kovač