fbpx

Ste vedeli? Večji kot so možgani, daljše je zehanje

Foto: Printscreen

Mednarodna skupina znanstvenikov je dokazala, da vretenčarji z večjimi možgani in več nevroni zehajo dlje. Raziskave so potekale tudi v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn.

Skupina znanstvenikov iz različnih delov sveta je delala raziskavo o zehanju živali, približno 1.300 različnih vrst sesalcev in ptic. Prejšnje raziskave so pokazale, da zehanje hladi možgane, zdaj pa so dokazali še, da živali z večjimi možgani zehajo dlje. Rezultati raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji Nature Communications.

“Zehanje nima nič skupnega z utrujenostjo ali dolgočasenjem živali, temveč hladi možgane. Želeli smo ugotoviti, ali živali z večjimi možgani in z večjo možgansko aktivnostjo zehajo dlje,” je pojasnila Margarita Hartlieb, biologinja z Univerze Dunaj. “Živalski vrtovi z veliko raznolikostjo živalskih vrst imajo pri tej in podobnih raziskavah pomembno vlogo, saj bi jih bilo v naravi skoraj nemogoče izvesti,” je dodala Hartlieb.

Za primerjavo: Odrasel človek v povprečju zazeha 15-krat na dan po 7,33 sekunde. Zehanje orjaške pande traja 4,28 sekunde, medtem ko prerijski pes zeha le 1,93 sekunde, novozelandska vrsta papige kea pa 2,13 sekunde.

Sesalci s podobno možgansko in telesno maso zehajo dlje kot ptice. Razlaga za to, naj bi bila višja telesna temperatura pri pticah v primerjavi s sesalci. Pri pticah je temperaturna razlika glede na okoliški zrak manjša, zato že s kratkotrajnim zehanjem dosežejo potreben hladilni učinek možganov.

TUKAJ si lahko ogledate kako zehajo posamezne živali.

Demokracija