fbpx

Število uporabnikov čudežne modre tabletke se je v desetletju kar potrojilo

Foto: iStock

Število predpisanih receptov za čudežno tabletko viagra in njej podobna zdravila se je v Veliki Britaniji v zadnjem desetletju kar potrojilo. Zdravniki ocenjujejo, da je razlog za to v čedalje nižji ceni pripravkov za pomoč pri erekciji in večji osveščenosti.

Glede na število predpisanih receptov za pomoč pri erektilnih motnjah se je število uporabnikov čudežne modre tabletke in njej podobnih pripravkov kar potrojilo. Po podatkih britanskega nacionalnega urada za zdravje so pri njih izdali skoraj tri milijone receptov, medtem ko je bilo njihovo število leta 2006 okrog milijon.

Najpomembnekši razlog za povečano priljubljenost viagre je zagotovo v ceni, saj se je po letu 2013, ko so proizvajalcu potekle avtorske pravice, njena vrednost bistveno zmanjšala. Še pred leti je škatlica originalnih Pfizerjevih viager v Veliki Britaniji stala 23,40 evra, zdaj pa zavojček podobnih z enako vsebino dobite že za 1,60 evra.

Strokovnjaki opažajo, da viagro uporablja vse več mladih ljudi, ki jih kupijo kar prek spleta, kar pa odsvetujejo. Veliko jih že redno jemlje tabletke, ne da bi se zavedali zelo nevarnih stranskih učinkov uporabe. 

Koliko moških dejansko trpi za erektilno disfunkcijo?
Britanski nacionalni urad za zdravje ocenjuje, da približno polovica moških med 40. in 70. letom starosti trpi zaradi motenj erekcije. Viagro so izumili leta 1989, kot tableto za zvišanje krvnega tlaka, sredi devetdesetih pa so zdravniki odkrili njene čudežne učinke pri zdravljenju težav z erekcijo, piše Daily Mail.

Foto: iStock

C. Š.