fbpx

Stokilogramski rečni plenilec v Savi straši že šest let, zdaj pa so v javnosti objavljene še fotografije

Som v Savi.

Soma, težkega več kot 100 kilogramov, so pred nekaj dnevi opazili v plitvem delu reke Save v Zagrebu. Bralka hrvaškega medija JutarnjiVijesti je uredništvo obvestila o ogromni ribi, ki naj bi po njenih besedah tam plavala, nasedala in napadala pse. Okoliški prebivalci se ribe bojijo že šest let, zdaj pa so v javnost končno prišle tudi njene fotografije.

Bralka je povedala, da se je njen mož z njunim buldogom sprehajal ob reki Savi, ko je v plitvi vodi zagledal ogromno ribo. V bližini železniškega mosta, znanega kot Hendrixov most, ga je psička s vso silo začela vleči v vodo in za nekaj trenutkov izginila. Ko je mož skočil za njo in jo pozneje živo ter zdravo pripeljal domov, sta z ženo sklenila, da je v plitvi vodi najverjetneje nasedel ogromen som, o katerem se v tamkajšnji okolici govori že dalj časa.

“Zdaj, v septembru, je som ob robu reke še posebno živahen, saj pred začetkom hladnejših dni aktivno išče hrano. Na Facebooku sem objavila njegovo fotografijo in nek srbski ribič je dejal, da lahko doseže tudi do 150 kilogramov,” je dejala bralka.

Med prebivalci krožijo govorice, da na območju ob železniškem mostu prebiva in v plitvo vodo naseda velikanska in močna riba, ki napada manjše živali, kot so ptice in podgane. Tako je o tem bralka šest let opozarjala lastnike manjših psov, a le redki so ji verjeli. Zdaj pa so v javnost končno prišli tudi dokazi o obstoju te “napadalne” ribe.

Opaženi som je izjemen primerek, ki bo v prihodnosti lahko presegel celo tristo kilogramov
Strokovnjak in poznavalec sladkovodnih rib Daniel Vignjević, avtor številnih člankov o ribah in ribolovu, o somu na fotografiji govori kot o izjemnem primerku. “Čeprav je težko oceniti, je to zelo velik som, ki v dolžino meri dva metra. Težek bi moral biti okoli sto kilogramov,” ugotavlja Vignjević. Pravi, da je v Savi videl že večje primerke, a na drugem območju. Ob tem dodaja, da se pogosto zgodi, da takšne ribe pridejo v plitve dele, se približajo robu in iščejo hrano. Somi so nevarni rečni plenilci, ki v nekaterih primerih lahko presežejo celo tristo kilogramov.

A. L.