Študija razkriva, kakšno moško spodnje perilo je najprimernejše za lažje spočetje otrok

Foto: iStock

Pri moških, ki nosijo ohlapnejše spodnje perilo, je število spermijev večje, višja pa je tudi koncentracija sperme kot pri tistih, ki nosijo oprijeto perilo, so ugotovili ameriški znanstveniki.

Število spermijev je bilo za 17 odstotkov višje pri tistih, ki nosijo ohlapne boksarice, kot pri tistih z oprijetimi spodnjicami. Poleg tega imajo prvi 25 odstotkov višjo koncentracijo semenske tekočine, ki se meri v številu spermijev na milimeter, ter 33 odstotkov več gibljivih spermijev.

Imajo pa tisti, ki nosijo ohlapne spodnje hlače, 14 odstotkov nižjo raven folikule-stimulativnega hormona. Višja raven tega hormona pri moških, ki imajo raje tesnejše spodnjice, testise spodbuja, da proizvajajo več semenčic. S tem po mnenju znanstvenikov telo kompenzira višjo temperature v testisih, ki je posledica oprijetega spodnjega perila. Za uspešno proizvajanje spermijev je namreč potrebna za tri do štiri stopinje Celzija nižja temperatura od telesne.

Gre za zanesljivo metodo?
Študijo, objavljeno v reviji Human Reproduction, so izvedli med letoma 2000 in 2017 na vzorcu 656 moških, starih med 18 in 56 let, ki so bili skupaj s partnerkami na zdravljenju neplodnosti v bolnišnici v Massachusettsu. 53 odstotkov jih je običajno nosilo ohlapne spodnjice, 47 pa oprijete. Vsi so oddali vzorce sperme in krvi, o tem, kakšno spodnje perilo nosijo, pa so poročali, zaradi česar morda ti podatki niso povsem zanesljivi.

Znanstveniki, ki niso sodelovali pri študiji, ob tem opozarjajo še, da ni šlo za klinični preizkus, kar je zlati standard v zdravstvenih študijah, poroča STA. Ugotavljali so namreč samo statistično značilne povezave, ki lahko kažejo zgolj na morebitne vzroke. Tako niso ugotavljali, ali je razlika v kakovosti sperme pomenila tudi razliko v tem, ali je partnerka zanosila ali ne.

C. Š.

 • Soave

  Ja, pišuka, no ? Zdej je pa že mal prepozn !! To bi moral napisat pred . . . hm. . . . . 40 timi leti !! Naravna kontracepcija !

 • Waltter

  Ja ce bi se dodali da najbolj glede plodnosti pomaga zavezana crna macka okoli belega deznika, bi lahko z 97% natancnostjo trdili da tale raziskava nima niti 60% zveze o tem kaj pisejo…. :-)

 • stajerc5

  Kolikor vidim jaz, je najboljsa varianta brez gat kot jo uporabljajo dvakratzgani in skocijo na vse kar leze in gre!
  Poglejte populacijo v Afriki, pa vam bo vse jasno. Iz drevesa direkno na vse zivo in opa-cupa…

  • Tone

   Fovšija!
   Skoči nazaj na drevo, prezgodaj si zlezel dol.

 • črnaovca

  Ne gate temveč tisto kar je v gatah je potrebno za spočetje otrok, mora biti trdo in ljubiti vlažno mednožje ženskega spola

 • Luka Koprivec

  haha

 • Tone

  Celo pri taki temi Nova ne more brez fake news.
  To “odkritje” je staro najmanj 50 let, verjetno pa 100. Saj modniki so ravno zato izven telesa, da se hladijo.

 • Alan Sirotinja Ford

  Imam dva otroka…pri spočetju nikoli ne uporabljam gat…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!