Nova študija razblinila vse dosedanje teze o škodljivosti rdečega mesa

Foto: Pixabay

Rdeče meso ni nevarno za zdravje. Nova študija je ovrgla leta slabih raziskav. Slabe raziskave so namreč precenile tveganja.

Študije že leta povezujejo uživanje rdečega mesa z zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca, možganska kap in rak, vendar so ti vedno podvrženi metodološkim omejitvam. Zdravstveni znanstveniki z washingtonske univerze so pod drobnogled vzeli desetletja raziskav o uživanju rdečega mesa in njegovih povezavah z različnimi zdravstvenimi rezultati ter pri tem uvedli nov način ocenjevanja zdravstvenih tveganj.

Našli so le šibke dokaze, da je uživanje nepredelanega rdečega mesa povezano z rakom debelega črevesa in danke, rakom dojke, sladkorno boleznijo tipa 2 in ishemično srčno boleznijo ter nobene povezave med uživanjem rdečega mesa in možgansko kapjo.

Skoraj vse raziskave so opazovalne in ne morejo prepričljivo razkriti vzročne zveze. Večino pestijo slabo definirane spremenljivke. Na primer, morda mesojedci preprosto jedo manj zelenjave, več kadijo ali se manj gibljejo. Poleg tega mnogi temeljijo na porabi, o kateri poročajo sami. Preprosto dejstvo je, da se ljudje ne morejo natančno spomniti, kaj jedo. In nazadnje, učinki, o katerih so poročali v teh znanstvenih člankih, so pogosto majhni. Je zaradi domnevno 15-odstotkov povečanega tveganja za raka res vredno skrbeti?

Študija kritizira leno raziskovanje
Znanstveniki na Inštitutu za zdravstvene meritve in vrednotenje (IHME) Univerze v Washingtonu so pod drobnogled vzeli desetletja raziskav o uživanju rdečega mesa in njegovih povezavah z različnimi zdravstvenimi izidi ter oblikovali nov sistem ocenjevanja zdravstvenih tveganj. Njihove ugotovitve večinoma razblinijo vse pomisleke o uživanju rdečega mesa.

“Našli smo šibke dokaze o povezavi med uživanjem nepredelanega rdečega mesa in rakom debelega črevesa in danke, rakom dojke, sladkorno boleznijo tipa 2 in ishemično boleznijo srca. Poleg tega nismo našli nobenih dokazov o povezavi med nepredelanim rdečim mesom in ishemično ali hemoragično kapjo,” so povzeli.

Znanstveniki IHME so desetletja opazovali nenatančno naravo zdravstvenih znanosti. Vsako leto je objavljenih na stotine odkritih t. i. “lenih” študij, ki preprosto skušajo najti opazovalno povezavo med nekim dejanjem – na primer uživanjem hrane – in zdravstvenim izidom, kot sta smrt ali bolezen. Na koncu se zdi, da je zaradi površnih metod, različnih populacij subjektov in nedoslednih statističnih ukrepov vse, zlasti različna živila, povezano in nepovezano z rakom. Kako naj si laična javnost razlaga to zmešnjavo?

Nov sistem za ugotavljanje tveganja
Tako so raziskovalci prišli do funkcije tveganja z bremenom dokazovanja, nove statistične metode za kvantitativno “ocenjevanje in povzemanja dokazov o tveganju v različnih parih tveganje-izid. Z uporabo funkcije lahko vsak raziskovalec oceni objavljene podatke za določeno tveganje za zdravje, nato pa z uporabo funkcije izračuna eno samo številko, ki se prevede v sistem ocenjevanja od ene do petih zvezdic.

Strah pred zmernim uživanjem mesa je odveč (Foto: Freepik)

“Ocena z eno zvezdico pomeni, da morda ni prave povezave med vedenjem ali stanjem in zdravstvenim izidom. Dve zvezdici označujeta, da je vedenje ali stanje povezano vsaj z 0 do 15-odstotno spremembo verjetnosti zdravstvenega izida, medtem ko tri zvezdice označujejo vsaj 15 do 50-odstotno spremembo, štiri zvezdice označujejo vsaj 50 do 85-odstotno spremembo, pet zvezdic pa pomeni več kot 85-odstotno spremembo.”

Ko je IHME uporabil to funkcijo za uživanje rdečega mesa in njegove morebitne povezave z različnimi škodljivimi učinki na zdravje, so ugotovili, da nobena ne upravičuje višje ocene od dveh zvezdic.

“Dokazi za neposredno tveganje za ožilje ali zdravje zaradi rednega uživanja mesa so zelo nizki, do te mere, da verjetno ni nobenega tveganja,” je komentiral dr. Steven Novella, nevrolog z univerze Yale in predsednik New England Skeptical Society. “Obstaja pa več dokazov o tveganju za zdravje zaradi uživanja premalo zelenjave. To je resnično tveganje diete z veliko mesa, te kalorije iz mesa izpodrivajo kalorije iz zelenjave.”

Raziskava lahko pomaga tudi oblikovalcem politike
Ekipa IHME namerava uporabiti funkcijo dokazovanja za vse vrste zdravstvenih tveganj in ustvariti obsežno, prosto dostopno bazo podatkov. “Poleg pomoči potrošnikom lahko naša analiza usmerja oblikovalce politik pri razvoju izobraževalnih programov za zdravje in dobro počutje, tako da se osredotočijo na dejavnike tveganja z največjim vplivom na zdravje,” je izjavila dr. Emmanuela Gakidou, profesorica znanosti o zdravstvenih metrikah na IHME in vodilna avtorica študije. “Zdravstveni raziskovalci lahko to analizo uporabijo tudi za identifikacijo področij, kjer so trenutni dokazi šibki in so potrebne dokončne študije.”

Andrej Žitnik