Študije kažejo, kako lahko prejšnji spolni partnerji vplivajo na potomce

Foto: iStock

Spolni odnosi so pomembnejši, kot nekateri menijo. Študije na muhah so pokazale, da lahko prvi partner vpliva na materine potomce – čeprav ni oče.

Spolni odnos ni le fizično dejanje. Kljub temu je družba že normalizirala spolne odnose le za eno noč in odnos “seks” prijatelj. Raziskovalci z Univerze v Novem Južnem Walesu v Avstraliji so razkrili znanstvene ugotovitve, ki prikazujejo, da so lahko potomci nekako podobni prejšnjemu materinemu spolnemu partnerju. Študijo so sicer izvedli na muhah, a ne pozabimo, da muhe uporabljajo kot orodje pri raziskavah človeških bolezni.

Raziskovalka Angela Crean razkriva, da je velikost potomcev odvisna od prvega spolnega partnerja in ne očeta. “Genetski testi so pokazali, da so, kljub temu da je jajčeca oplodil drugi moški, velikost potomcev določali prvi spolni partnerji,” pravi Creanova.

Zapuščina prvega spolnega partnerja
Posledica tega je, da lahko prejšnji spolni partnerji pri ženskah pustijo dolgotrajno zapuščino. Prejšnja študija o vinskih mušicah dodatno podpira to teorijo, ko so raziskovalci na Univerzi East Anglia odkrili, kako lahko seme prevzame nadzor nad geni samic mušic. “Znano je že, da ima spermalna tekočina, prenesena iz samcev med parjenjem, izjemne učinke pri samicah,” pojasnjuje vodilna raziskovalka, profesorica Tracey Chapman. “Tukaj smo testirali učinke spermalne tekočine znane kot ‘spolni peptid’ in ugotovili, da spreminja izražanje številnih genov pri ženskah – tako skozi čas kot v različnih delih telesa.”

Chapman je semensko tekočino imenovala tudi “glavni regulator”, kar pomeni, da imajo samci “neposreden in globalen vpliv na vedenje in reproduktivni sistem samice” in da se “takšni učinki lahko pojavijo pri mnogih vrstah.”

Teorija sega v preteklost
Ta “teorija” znana kot telegonija je tudi splošno razširjeno prepričanje med profesionalnimi rejci živali. Sega vse do Aristotela, ki je trdil, da bodo lastnosti tistega, ki devico “razdeviči”, prešle na neposredne in posredne potomce. V 19. stoletju je lord Morton paril belo kobilo z žrebcem kvaga, ko pa je to isto kobilo kasneje paril z belim žrebcem, je dobil potomce s črtastimi nogami, kot je kvaga.

Leta 2005 je študija, ki jo je objavil The American Journal of Medicine, dokazala, da je bil moški mikrohimerizem (prisotnost majhnega števila celic ali DNK v osebi, ki izvira iz druge osebe) odkrit pri ženskah brez sinov. Raven moških celic je bila znatno višja v skupini z induciranim splavom.

Sara Kovač