[Video] Naravnost bizaren prizor iz Kabula: Ko talibani prvič stopijo v lunapark in fitnes center!

Foto: YouTube

Kot kaže, se novi stari gospodarji Afganistana, ki so si ga pred dnevi skoraj v celoti podjarmili, dajejo duška. Spodnji videoposnetek prikazuje, kako se otroško razposajeni izživljajo v lunaparku in “trenirajo” v fitnes centru. 

Odkar so Afganistanu ponovno zavladali oboroženi “kozji pastirji” (talibani), so tako ljudje kot tudi civilizacijske pridobitve na milost in nemilost prepuščene njihovim kapricam in izživljanju. Posebej v strahu so ženske in deklice, ljudje pa množično bežijo iz države. Spodnji videoposnetek prikazuje, kako so radikalci vdrli v nek zabaviščni park ter se otroško razposajeni lotili vožnje in zaletavanja z avtomobilčki, pri čemer so nekateri med njimi še med vožnjo nosili puške.

Spet nekateri drugi gospodje v zrelih letih so se “pomladili” na vrtiljaku s konjički, ob tem pa glasno zabavljali in se krohotali. V nadaljevanju pa lahko vidimo, kako je skupina radikalcev okupirala fitnes klub in si privoščila rekreacijo, pri čemer lahko opazimo, da se niti na to aktivnost, ki ravno ne zahteva pretirane uporabe možganskih sivih celic, ne spoznajo najbolje.

Zgodba sicer na las spominja na domačo situacijo izpred desetletij, ko so “polpismeni” borci iz slovenskih gozdov okupirali vodilne politične položaje, se znebili domače intelektualne, duhovne in podjetniške elite ter si prisvojili civilizacijske pridobitve. Eden takšnih je bil zagotovo Ivan Maček Matija, pobalin s štirimi razredi osnovne šole, ki si je po vojni prigrabil eno najrazkošnejših, imenitnih ljubljanskih vil.

Tako najbolj sveža dogodivščina talibanov kot tudi tista izpred desetletij, ki so jo pisali domači krvniki in huligani, močno spominjata na politično satiro britanskega pisatelja Georga Orwella Živalska farma, ki govori o graščinski farmi, kjer nezadovoljne živali pod vodstvom Majorja, starega merjasca, izženejo kmeta Jonesa, ki jih izkorišča, po menjavi oblasti pa oblast prevzamejo prašiči in pričnejo zatirati ostale živali.

Domen Mezeg