fbpx

Svet kriptovalut: Vrednost bitcoina padla že pod 8.000 dolarjev

Foto: iStock

Vrednost digitalne valute bitcoin je padla za več kot 16 odstotkov, od januarja pa je bitcoin izgubil več kot polovico svoje vrednosti. S kriptovaluto bitcoin se je po podatkih CoinMarketCapa danes ob 8.45 trgovalo za 8.387 ameriških dolarjev (6.700 evrov), ob 14. uri pa je vrednost padla že pod ceno 8 tisoč dolarjev, kar pomeni, da je vrednost sredi decembra, ko je ta bila 20.000 ameriških dolarjev, upadla za okoli 58 odstotkov. 

Upad je sledil poročilom o povečani regulaciji v Indiji in možni manipulaciji ob večji izmenjavi. Indijsko finančno ministrstvo je namreč v četrtek sporočilo, da so kriptovalute v državi nezakonite, vlada pa bo naredila vse, da prepreči njihovo uporabo.

Pojavilo se je več novic, ki so vplivale na paniko na trgu
Na vznemirjenje na trgu kriptovalut je vplivala napoved Facebooka, da bo prepovedal vse oglase za kriptovalute, vpliv pa so imela tudi poročila o nadziranju borz kriptovalut Bitfinex and Tether. Za CNBC je kvantitativni razvijalec in analitik podatkov pri Cypher Capitalu Nick Kirk povedal, da je bilo v tem tednu več novic, ki so vplivale na porast panike na trgu.

Foto: iStock

Z vsemi vodilnimi kriptovalutami, razen z dvema, so trgovali po nižji ceni. Kriptovaluta ethereum je edina, ki je januar zaključila pozitivno. Druga največja kriptovaluta je namreč v prvem mesecu leta 2018 dosegla 45-odstotno povišanje vrednosti v primerjavi z izgubo 25 odstotkov vrednosti pri bitcoinu. Po besedah Andyja Bromberga, izvršnega direktorja CoinLista, je stanje kriptovalut neverjetno močno. Po prepričanju Kirka bo ethereum presegel bitcoin, in to tudi zaradi vojne med bitcoinom in valuto bitcoin cash.

N. Ž.