fbpx

Svetovno priznani fizik Stephen Hawking svari pred izumrtjem človeštva

Foto: epa/iStock

Eden najbolj znanih fizikov na svetu Stephen Hawking svari, da je za preživetje človeške vrste nujno potrebno, da čim prej najdemo planet, na katerem bo mogoče organizirati življenje, saj poleg obstoja eksistenčnih groženj na Zemlji iz dneva v dan primanjkuje prostora za življenje. 

Hawking je spregovoril na festivalu Starmus v Londonu, ki je namenjen slavljenju znanosti in umetnosti in povedal, da bi morali ljudje pričeti iskati novi prostor glede na to, da nam zmanjkuje prostora za življenje. 75-letnik je občinstvu povedal, da je prepričan, da bomo začeli iskati alternativne planete, ki bodo nudili primerno bivanje. “Na Zemlji nam primanjkuje prostora, zato moramo preiti tehnološke ovire, ki nam trenutno onemogočajo, da bi lahko živeli drugje v vesolju. V teh pogledih nisem sam.”

Napovedal 900 let manj kot lani
Teoretični fizik se je po navedbah Expressa v otvoritvenem govoru dotaknil medijskega spektakla, ki ga je obdajal v zadnjem mesecu, po tem, ko je napovedal, da ima človeštvo sto let časa, da zbeži iz planeta Zemlja, če želi, da vrsta preživi. S tem je korenito zmanjšal svojo lansko napoved, ko je zatrdil, da ima človeštvo za preživetje 1000 let časa, da kolonizira drug planet.

Foto: iStock

Astrofizik bo v okviru televizijske oddaje Tomorrow’s Worlds pokazal, zakaj je za človeštvo nujno, da kolonizira drug planet v 22. stoletju. Med razlogi, ki jih je Hawking v preteklosti že navedel, da bi lahko bili usodni za človeštvo, so globalno segrevanje, jedrska vojna in padci asteroidov na Zemljo.

N. Ž.