fbpx

Švicarska mladina vedno bolj konservativna, kar se odraža v uspešnosti družbe

Foto: iStock

Raziskave kažejo, da številni švicarski mladeniči podpirajo model tradicionalne družine. Švicarski strokovnjak Luca Bertossa poudarja, da rezultati nedavne študije razkrivajo, da je švicarska mladina konservativna, saj večina zagovarja, da je zakonska zveza nujna, da je moški tisti, ki finančno poskrbi za družino, obvezna je tudi diploma. 

Večina 19-letnih Švicarjev je izrazila strinjanje s tradicionalnimi vrednotami, saj se večina želi poročiti, 73 odstotkov vprašanih pa želi imeti otroke. Bertossa je povedal, da je bil nad rezultati zelo presenečen in dodal, da je rezultate mogoče pripisati tudi starosti anketiranih, saj se ti pri 19. letih starosti znajdejo v prehodu v odraslost in na pragu oblikovanja kariere. V tem obdobju se dogajajo spremembe in posledično nastajajo mnoge negotovosti, pri čemer se fantje oklepajo konservativnega.
Konservativne vrednote ostajajo stabilne več desetletij
Bertossa je izpostavil, da rezultati ne pomenijo, da je tokratna generacija bolj konservativna kot tista pred njo, saj osnovne vrednote ostajajo stabilne več desetletij. Potrebno je zavedanje, da vsi mladi niso konservativni, obstajajo pa tudi razlike med mesti in državami. V ruralnem okolju velja večinsko prepričanje, da so moški tisti, ki bi morali v celoti finančno podpirati družino, medtem ko v mestnem okolju velja prepričanje, naj delata oba partnerja.

Glede na to, da so v raziskavi sodelovali 19-letniki, je po Bertossevem prepričanju potrebno zavedanje, da večina vprašanih še nikoli doslej ni delala in nima nobenih izkušenj iz dolgotrajnih zvez. “To se lahko hitro spremeni,” je dejal Bertossa, saj se fantje pogosto osredotočajo na to, kaj se jim trenutno dogaja, ne pa toliko na to, kaj jih čaka. Ravno zaradi tega le 50 odstotkov vseh anketirancev trdi, da želijo biti pri 35.  akademiki ali voditelji, pri tem pa Bertossa dodaja, da se večina nadeja kariere, ki jim v realnem svetu ni dostopna.

Foto: iStock

Mladost je čas za sanjarjenje, poudarja Bertossa in dodaja, da akademske kariere veljajo za prestiž. Švica sicer predstavlja državo, kjer mnogi mladi opravijo vajeništvo, kar jim omogoča lažji prehod na trg dela in posledično finančno stabilnost. Kot lahko vidimo se švicarska mladina obnaša vedno bolj konservativno in skladno z vrednotami, kar se odraža na uspešnosti švicarske družbe. Kaj pa Slovenija?

N. Ž.