Tako boste najbolj učinkovito očistili žar

Foto: Freepik

Kako čim bolj temeljito očistiti žar? Preberite v prispevku.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, kako čim bolj temeljito očistiti žar. Po koncu uporabe je pogled na žar, ne glede na vrsto, pogosto precej žalosten. Na rešetki ali ploščah je polno zapečenih ostankov hrane in maščobe, zato se zdi, da boste za čiščenje potrebovali močan detergent in še močnejšo roko. Izkušeni mojstri pa vedo, da je čiščenje lahko bolj preprosto.

  • Po končani peki naj žar vsaj še četrt ure ogreva rešetko in ploščo, s čimer boste do črnega zapekli ostanke hrane, ki jih bo lažje odstraniti. Nato žar pustite, da se ohladi.
  • Plinskega odklopite z jeklenke, električnega iz elektrike, pri žaru na oglje pa odstranite oglje in pepel (lahko ju potresete po vrtu ali v kompostnik). S krtačo iz nerjavnega jekla odstranite zoglenele ostanke z rešetke oziroma plošče in očistite notranjo stran pokrova.
  • Odstranite rešetko in ploščo (pri plinskem žaru izparilnike) in ju skupaj s pokrovom očistite s toplo milnico in nežno gobo.
  • Očistite še madeže s pobarvanih površin, pri čemer najprej uporabite toplo milnico, vse skupaj pa spolirajte z nežnim čistilom z uporabo mehke krpe.
  • Za kovinske dele pokrova ali polic uporabite namensko čistilo za površine iz nerjavnega jekla. Pri plinskem žaru se lahko ostanki hrane naberejo tudi na gorilnikih, zato jih očistite z jekleno krtačo, odprtine za plin pa očistite s kovinskim nabodalom in pri tem pazite, da gorilnikov ne poškodujete. Umijte jih s toplo milnico in posušite z mehko krpo.

In vse je pripravljeno za naslednje kuharske podvige.

Za upokojence