fbpx

Tako naj bi izgledal Aleksander Veliki

Rekonstrukcija obraza Aleksandra Velikega (Foto: World history encyclopedia/Arienne King)

Aleksander Veliki je iz zgodovine eden najbolj slavnih vojskovodij in je še vedno zanimiv za zgodovinarje. Študentka in svobodna pisateljica Arienne King je s pomočjo umetne inteligence in zgodovinskih dokazov sestavila njegovo fotorealistično podobo, ki naj bi prikazovala, kako je bil videti Aleksander v antičnih časih. 

Konec leta 356 pred našim štetjem se je Aleksander Veliki v znamenju leva rodil kralju Filipu in njegovi prvi ženi Olimpiji. Njegov oče Filip je bil vladar, ki je mlademu kraljestvu vladal dvajset let.  Aleksander je bil poznan kot eden najboljših antičnih vojskovodij. Prav tako naj bi bil tudi zaslužen za razvoj grške kulture v tistem času.

Aleksander je v desetletju osvojil vse ozemlje Velikega kralja in ga še dodatno razširil. Na svoji poti je postavil več kot 70 mest, ki so postali centri širjenja grške kulture. Kljub temu, da je osvojil ogromno ozemlje, pa ni utegnil vzpostaviti močne uprave, tako da je bilo njegovo kraljestvo na šibkih temeljih. Pri rosnih 33 letih je umrl za malarijo v Babilonu, za seboj pa je pustil ogromno dediščino.

Foto: Facebook

Dediščina Aleksandra Velikega je še danes zanimiva. Študentko, svobodno pisateljico in urednico Ancient History Encyclopedia Arienne King pa je zanimalo, kako je bil videti slavni vojskovodja. S pomočjo nevronske mreže umetne inteligence Artbreeder je naredila rekonstrukcijo njegovega obraza oziroma njegovo fotorealistično podobo.

Podoba prikazuje, kako naj bi bil videti Aleksander Veliki v svojem času. Rekonstrukcija njegovega obraza temelji na arheoloških dokazih, vključno z doprsnimi kipi, portreti, kovanci, študentka pa je tudi upoštevala njegove opise v zgodovinskih knjigah.

Sara Rančigaj