fbpx

Tehnologija, s katero gojijo človeške rezervne dele: “Kjerkoli v človeškem telesu lahko zamenjamo katerokoli kost”

Foto: Youtube

Izraelska družba za biotehnologijo je začela z uspešnim razvojem kosti v laboratoriju. Bonus BioGroup je podjetje, ki začenja že z drugim krogom poskusnih šestdesetih operacij, pri katerih bodo razpolagali z novonastalimi človeškimi ”rezervnimi deli”. V laboratoriju gojijo elemente za nastanek novih človeških kosti. Zamenjajo vam lahko katerokoli kost, v kateremkoli delu telesa. Operacijo so prestali že številni pacienti, govori pa se tudi o izvajanju operacij v humanitarne namene.

Bonus BioGroup je podjetje za biotehnologijo, ki izvira iz Haife, tretjega največjega izraelskega mesta. Trenutno so začeli z drugim krogom preiskovanja in kliničnih študij, z rezultati katerih bi iznašli način za obnavljanje oziroma zamenjavo zlomljenih kosti v laboratoriju. Prva raziskava se je začela pred štirimi leti in je obsegala 32 bolnikov ter bila tudi uspešno zaključena, so na Times of Israel zapisali navedbe ​​dr. Shai Meretzka, izvršnega direktorja in ustanovitelja podjetja Bonus BioGroup.

Zasnovani proces se začne z liposukcijo. To je operativni poseg, katerega postopek temelji na izsesavanju maščobnih celic iz telesa, iz katerih so izolirane celice za uravnavanje oziroma omejevanje škode. Te izolirane celice se potem gojijo v bioreakterju, umetni stimulaciji človeškega telesa. Po dveh tednih se nova kost, prilagojena pacientovim potrebam, injicira nazaj v notranjost bolnika v obliki tisočih drobnih in živih delcev kosti, imenovanih BonoFill. Inovacijski razvoj poteka pod vodstvom omenjenega Meretzkega, ki sodeluje z znanstvenim svetovalcem družbe Bonus BioGroup, profesorjem Ephraimom Tzurjem in profesorjem Nimrodom Rozenom, vodjo ortopedskega oddelka bolnišnice Haemek.

”Gojenje” kosti v laboratoriju Bonus BioGroup. (Foto: YouTube)

V naslednjem stadiju razvoja ekipa načrtuje še napredek pri regeneraciji maščobe in hrustanca. Glavni cilj njihovega delovanja je, kot pravijo, ustvarjanje človeških ”rezervnih delov”. Tako bi lahko uspešno izvajali različne posege, ki se nanašajo na kolena, boke, ramena in komolce. Obnavljanje maščobe bi omogočilo nadomeščanje silikonskih prsnih vsadkov z dejansko maščobo iz drugih delov pacientovega telesa.

Za regeneracijo otroških kosti, osteoporozo, raka, travmatične nesreče, prirojene nepravilnosti …
Po Meretzkovih besedah je takšna nova kost zelo živa. Možno jo je okrepiti in utrditi tako, da raste skupaj s pacientom. Proces je uporaben predvsem pri regeneraciji otroških kosti. Ocenjuje, da bo postopek, ko in če ga bodo bolnišnice sprejele, stal manj kot zdajšnje zdravljenje kostnega raka, ki lahko stane tudi dobrih 72.000 evrov. Tudi starejši bolniki, vključno s tistimi, ki trpijo za osteoporozo, različnimi okužbami, rakom ali travmatičnimi nesrečami, lahko na takšen način pridobijo nove kosti, ki pa so lahko do sedemkrat močnejše od prvotnih. Prirojene razvojne nepravilnosti, ki se trenutno zdravijo z vrsto operacij in za katere so potrebna leta, bi se lahko tako pozdravile že v začetni fazi.

V treh do štirih letih bo postopek dostopen tudi širši množici pacientov
Drugi krog poskusov bo sestavljen iz 60 operacij, ločenih v dve skupini. Operacije bodo lobanjske in ortopedske. Po besedah Meretzkija bo po koncu preizkusov treba počakati samo še na dovoljenje vladne agencije FDA, v treh do štirih letih pa naj bi takšno zdravljenje doseglo celotno tržišče. V podjetju jih je trenutno zaposlenih štirideset, skupna sredstva za investicije, ki so jih izvedli doslej, pa so okoli 16 milijonov evrov.

Foto: Youtube

Eden izmed zaposlenih, Rozen, je v novem krogu preizkušanja opravil že tri operacije in je glede prihodnosti zelo optimističen. Njegov prvi pacient je bil 28-letni moški iz bližnje arabske vasi, ki je preživel hudo prometno nesrečo. Hudo poškodovan je prestal še operacijo, Rozen, pri katerem na operacijo čaka še 14 drugih pacientov, pa mu je vsadil nove kosti. “Kjerkoli v človeškem telesu lahko zamenjamo katerokoli kost,” je dejal. Upa, da se bo njihovo delo razvilo do te mere, da se bodo tovrstne operacije lahko izvajale tudi v humanitarne namene v državah tretjega sveta.

Anja Lepej