fbpx

To je idilični grški otoček, kjer je cepljeno celotno prebivalstvo!

Foto: Pixabay

Kastellorizo, idilični grški otoček, ​​nima niti enega primera okužbe z novim koronavirusom. Vseh 500 prebivalcev majhnega grškega otoka je bilo cepljenih. Od lanskega marca pa so na otoku odkrili le en primer okužbe s covidom. Okuženega so hitro izolirali in tako se virus ni mogel razširiti po celotni skupnosti.

Domačini na idiličnem grškem otočku Kastelorizzo so previdni, a živijo bolj sproščeno. Kdor prispe na otok, mora opraviti hiter test. Vseh 500 prebivalcev otočka je bilo cepljenih in pred prihodom turistov je kraj varen pred koronavirusom.

Maria Lazaraki je bila ena prvih, ki je bila cepljena. Restavracija njene družine ostaja zaprta, a 90-letnica rada kuha za vnuke. “Imeli smo cepivo! Imeli smo prvi odmerek, 15 dni kasneje pa drugega. Celotno prebivalstvo se je cepilo, ljudje od 20 do 94 let. Seveda sem stara, živela sem svoje življenje, a virus na srečo ni načel našega otoka. Pred pandemijo smo imeli veliko turistov. Upajmo, da se bodo vrnili.”

Ribič Michalis Matsos je zaradi pandemije utrpel znatno finančno škodo. Upa, da se bo stanje v prihodnjih mesecih izboljšalo. “Turisti ne prihajajo več, mi smo sami. Rib ni mogoče prodati. Karkoli ulovim, nima nobene vrednosti. Upamo, da bodo ljudje prišli poleti, ker kupijo večino rib, ki jih ulovim.”

Kar zadeva poletje, Kastellorizo ​​podpira predlog grške vlade za izdajo potrdila o cepljenju. “Cepljenje nam je pomagalo tudi v psihološkem smislu, počutimo se veliko bolje,” po poročanju Euronewsa pravi otoški podžupan Stratos Amigdalos. “Prej smo čutili tesnob, strah in negotovost. Nismo bili zmožni obravnavati velikega števila primerov s covidom-19. Mislim, da se bodo stvari izboljšale. Zavzemamo se tudi za izdajo potrdil o cepljenju. Naši prebivalci so ga že dobili. Za majhne kraje, kot je Kastellorizo, je pomembno vedeti, da je turist ki prihaja, cepljen.”

Aleš Ernecl