fbpx

To je najbolj iskana ženska na svetu

Ruja Ignatova (Foto: YouTube)

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je na seznam desetih najbolj iskanih oseb na svetu uvrstil Rujo Ignatovo iz Bolgarije. Gre za organizatorko prevare, ki je s pomočjo piramidne sheme OneCoin opeharila cel kup ljudi. Med njimi tudi Slovence. Ignatova je s tem postala edina ženska na seznamu, kamor FBI uvršča najhujše kriminalce in teroriste. 

OneCoin se je v preteklosti oglaševalo kot odlično priložnost za zaslužek s kriptovalutami, nato pa se je izkazalo, da gre za veliko prevaro, s katero je bilo oškodovanih več kot dva milijona ljudi po svetu.

Ameriško tožilstvo je razkrilo, da je Ignatova skupaj z lokalnimi promotorji OneCoina nagrabila približno štiri milijarde dolarjev. Po navedbah Siola je v Sloveniji prevari nasedlo od deset do petnajst tisoč ljudi. Za informacije, ki bi lahko privedle do pridržanja Ignatove, FBI ponuja nagrado v višini sto tisoč ameriških dolarjev.

Foto: FBI

S plastično operacijo je morda spremenila videz
Obstajajo domneve, da se Ignatova od izginotja v oktobru 2017 skriva nekje, obdana z do zob oboroženimi varnostniki. Novinar Jamie Bartlett iz Velike Britanije, ki je podrobneje preiskoval življenje Ignatove, meni, da je spremenila videz in da je sedaj svetlolaska. Mogoče pa bi bilo tudi, da je šla na plastično operacijo in si tako spremenila videz, da je neprepoznavna.

Zadnja potrjena lokacija 42-letne Ignatove so Atene, od koder je odpotovala neznano kam. Mogoče je nekje v domači Bolgariji, na Bližnjem vzhodu, v Nemčiji (od tukaj prihaja njen mož) ali celo v Rusiji, kjer naj bi imela dobre povezave.

Tako imenovano kriptokraljico je maja letos Europol uvrstil na seznam najbolj iskanih ubežnikov.

Sara Kovač