fbpx

To je najbolj varovana stavba, ki bo Američane v Londonu varovala pred teroristi

Čeprav bi gradnja že morala biti končana spomladi letos, otvoritev napovedujejo za konec leta (foto: epa).

Gradnja več kot milijardo dolarjev vredne stavbe ameriškega veleposlaništva v Londonu gre h koncu. Pri tem gre zagotovo za najdražjo in hkrati najbolj spektakularno veleposlaniško stavbo na svetu, ki naj bi bila varna celo pred teroristi. Pred njimi naj bi jo varoval majhen jarek.

Zunanjost nove zgradbe ameriškega veleposlaništva naj bi omogočala zaščito pred bombnimi napadi, veliko vlogo, da stavbo zavaruje pred katerokoli obliko terorističnega napada, pa bo imel prav poseben jarek, del katerega bo v obliki pol meseca, napolnjen pa bo z vodo.

Projekt je bil sicer napovedan že leta 2008, gradnja pa je v stalni zamudi, saj se otvoritev premika iz meseca v mesec. Najprej so napovedovali, da bo ta že konec leta 2016, nato so to prestavili na letošnjo pomlad, zdaj pa naj bi bila gradnja končana konec tega leta. Že zdaj so za gradnjo namenili več kot milijardo dolarjev, kar pomeni, da bo to najdražja zgradba kateregakoli veleposlaništva na svetu.

Brez ogljičnega odtisa in energetsko samozadostna
Poleg vseh protiterorističnih zaščit bo stavba spektakularna tudi zaradi bazena, ki ga nameravajo narediti tako, da bodo plavalci lahko vsem na očeh plavali od ene stavbe do druge – na višini desetega nadstropja seveda. Bazen bo namreč povezan z veleposlaništvom in dvema stavbama, ki sta v njeni bližini. Stavba naj bi bila tudi okolju izredno prijazna, saj strokovnjaki pravijo, da ne bo puščala ogljičnega odtisa, prav tako naj bi bila energetsko samozadostna. To pomeni, da bi tudi v primeru, če bi v Londonu prišlo do izpada električne energije, delovala zunaj omrežja in to v daljšem časovnem obdobju.

Foto: Twitter

Za razliko od drugih steklenih stavb, ki delujejo grobo, bo ta stavba delovalo mehko, in sicer zahvaljujoč lahkim plastičnim dodatkom na fasadi, ki jih bodo na to pritrdili tako, da bodo videti kot jadra. Opremljeni bodo s fotovoltaičnimi celicami, ki sončno svetlobo pretvarjajo v energijo. V dvanajstnadstropni stavbi bo pred terorizmom lahko varnih kar 1000 ljudi.

B. O.