fbpx

To je najhladnejša vasica na planetu: prebivalcem se življenje tam ne zdi nič posebnega

Foto: Instagram

Ruska vas Ojmjakon, ki leži v Sibiriji, je uradno najhladnejši stalno naseljeni kraj na Zemlji. Kljub skrajno nizkim temperaturam, ki dosegajo tudi do –62 stopinj Celzija, prebivalci živijo svoj vsakdan. Pri tem pa je treba omeniti, da se živo srebro lahko pomakne tudi nižje,  Siberian Times namreč poroča, da je mestni digitalni termometer nehal delovati, ko je dosegel to vrednost na termometru. 

Čeprav v vasi vladajo temperaturni ekstremi, pa ti niso izgovor za zadrževanje v notranjih prostorih. Otroci, ki obiskujejo lokalno šolo, kljub –50 stopinjam Celzija v novembru niso smeli ostati doma, doma lahko namreč ostanejo šele po tem, ko  temperature padejo pod –53 stopinj Celzija. Kot lahko vidimo, gre za okolje, kjer ni prostora za izgovore.
Tudi trepalnice zamrznejo  
Na družbenem omrežju Instagram je zaokrožila fotografija 24-letne uporabnice Nastye, na kateri je mogoče videti, da so ji zamrznile trepalnice, ob tem pa je zapisala, da se naravna maskara na trepalnicah pojavi po 15- do 20-minutni hoji na –47 stopinjah Celzija.

Foto: Instagram

Na spodnjem videoposnetku je mogoče videti, kako devetletni fantič z zadka konja čisti sneg in ga krtači. Semyon Vinokurov, ki je video posnel, je povedal, da so tako nizke temperature za prebivalce vasice, ki je najhladnejše mesto na Zemlji, nekaj povsem vsakdanjega. Vsem novinarjem, ki ga sprašujejo, kako je živeti tukaj, odgovarja, naj se sami prepričajo in to izkusijo na lastni koži.

Vasica se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov
Leta 1933, ko so temperature v vasici padle celo na –69 stopinj Celzija, se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najhladnejši naseljeni prostor na Zemlji, saj se le na Antarktiki lahko temperature spustijo še nižje.
N. Ž.