To je pogumni podpolkovnik, ki je ustrelil ljudožerska leva, ki sta pokončala preko 130 ljudi!

Foto: FieldMuseum Wikipedia

Medtem, ko se večina divjih živali, ljudi najraje izogne, pa obstajajo tudi živali, ki so pravi ljudožerci. Med slednje lahko nedvomno uvrstimo dva leva, ki naj bi v času, ko je Anglija gradila železniško progo preko reke Tsawo v Keniji, ubila preko 130 ljudi. Število pa bi še naprej naraščalo, če jima ne bi sodil glavni inženir projekta podpolkovnik John Henry Patterson, ki je pri lovu na leva skoraj izgubil življenje. 

“Na stotine mož je postalo žrtve divjih zveri, katerih čeljusti so bile prepojene s krvjo,” je  glede projekta britanske kolonialne vlade zapisal eden izmed delavcev na železniški progi. “Kosti, meso, koža in kri, vse sta požrla in za seboj nista pustila nobenih sledov.”

Med gradnjo železnice leta 1898 sta se v nekdanji britanski koloniji Vzhodna Afrika, današnji Keniji, pričela pojavljati dva leva, ki sta se izkazala za izrazita ljudožerca. Sprva sta delavce zalezovala ali jih ujela medtem ko so spali v šotorih in jih požrla daleč stran. S časom pa sta postajala vedno bolj drzna, saj sta pričela svoje žrtve žreti kar v kampu, kjer sta jih napadla. Pred levoma, ki so ju poimenovali Prikazen in Senca niso bili varni niti bolniki v bolnišnici, ki se je nahajala v kampu, zato ne čudi, da so pričeli zaradi napadov iz kampa bežati delavci in gradnja železnice je zastala.

John Henry Patterson (Foto: Wikipedia)

Nad leva so poslali angleškega podpolkovnika Johna Henrya Pattersona, ki je prvega leva je porazil tako, da ga je zvabil s pomočjo vabe – privezanega osla, nato pa ga je ta ustrelil, medtem ko je bil na straži. Drugega leva je izsledil na afriški ravnici in ga pokončal z več zaporednimi streli.

Drugi lev, ki je podlegel strelom. (Foto: Wikipedia)

Padla leva pristala v muzeju
Ljudožerski trupli levov je Patterson za 5 tisoč ameriških dolarjev prodal Field Museumu v Chicagu, kjer sta vsakodnevno na ogled obiskovalcem muzeja, poroča Mithsonianmag. Bruce Patterson, zoolog v muzeju, ki je bil v sorodu s pogumnim podpolkovnikom Pattersonom, je ob preučevanju padlih levov na podlagi najrazličnejših testov potrdil, da sta se pred smrtjo več mesecev prehranjevala s človeškim mesom.

Hana Murn

 • freedomfighter

  Luđak

 • mtb

  >privezanega osla, nato pa ga je ta ustrelil, medtem ko je bil na straži.
  Osliček počil leva, medtem ko je podpolkovnik stražil…:)

  • dež

   Če pogledaš zadnji odstavek, boš našel “ljudožerski trupli levov”. Očitno se nekomu ni ljubilo natančno iti skozi Google Translate.

 • Ježek Teka Teka