fbpx

To je razlog, da je medved usmrtil nič hudega slutečo kampistko

Leah Davis Lokan (Foto: Twitter/Pixabay)

Ženska iz Kalifornije, ki jo je lansko poletje v Montani usmrtil grizli, je bila žrtev redkega plenilskega napada medveda, ki se je naučil iskati človeško hrano. Žival so verjetno pritegnile vonjave v bližini njenega šotora, ki je ostala z nedavnega piknika ob dnevu neodvisnosti, so v novem poročilu zapisali uradniki organizacije za divje živali.

Uradniki organizacije WILDLIFE so ugotovili grozljiv razlog, zakaj je grizli odvlekel starejšo žensko iz njenega šotora in jo zmečkal do smrti. 65-letni Leah Davis Lokan, ki je lansko leto kampirala v Montani, je grizli v napadu zlomil vrat in poškodoval hrbtenico.

Približno uro pred napadom se je medved približal šotorom, v katerih so kampirali Lokanova in par iz Teksasa. Ko se je prebudila iz spanca, je bil ogromni medved tako blizu nje, da je lahko slišala njegovo dihanje. Ko je Lokanova to ugotovila, je pričela kričati: “Medved, medved!”. Kim in Joe Cole sta zaslišala kričanje, zapustila svoj šotor in s hrupom odgnala medveda, ne da bi pri tem uporabila škropivo za medvede.

Lokanova je hrano iz svojega šotora prenesla v bližnjo stavbo in se oborožila s škropivom za medvede. Zavrnila je ponudbo, da se umakne na varno v hotel, in se vrnila v svoj šotor. Približno uro kasneje se je medved vrnil k šotoru in jo napadel in do smrti pogrizel. Medved, ki jo je ubil, je razvil “plenilski nagon” sodeč po poročilu, ki ga je v začetku julija objavil izvršni organ posebne komisije za grizlije. Omenjeni grizli se je naučil iskati človeško hrano. Medveda, ki je Lokanovo ubil, so nekaj dni pozneje usmrtili, ko je ta vdrl v enega izmed bližnjih kurnikov.

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Lokanova, upokojena medicinska sestra, je paru, s katerim je taborila, po prvem srečanju z medvedom povedala, da ji je žival “povohala glavo”. Preiskovalci domnevajo, da je medved zavohal njen šampon za lase s sadnim vonjem, razkriva britanski Daily Mail. Čeprav je pokojna nekaj svoje hrane umaknila iz šotora, so preiskovalci ugotovili, da je bila v njenem šotoru vrečka s suhimi borovnicami, tik pred njenim šotorom pa manjša torba s hrano, navaja The Sun.

Sara Kovač