Zakaj sistem na Kitajskem spodbuja ubijanje žrtev prometnih nesreč

Foto: posnetek zaslona, Twitter

Zdi se kot nora urbana legenda: voznik na Kitajskem, ki poškoduje pešca, bo včasih tudi pokončal svojo žrtev. A vendar je ta še kako resnična in precej pogosta. Varnostne kamere so namreč velikokrat posnele voznike, ki se vozijo sem ter tja nad žrtvami, da bi se prepričale, da so res mrtve. Razlog za to se skriva v kitajskem pravnem sistemu, ki spodbuja umor žrtev prometnih nesreč.

Že pred leti je marsikoga šokiral posnetek, ki je bil posnet na eni izmed tržnic s sadjem v kitajski provinci Guangdong. BMW je namreč povozil komaj dvoletno deklico. Čeprav je njena babica voznico opozorila, da je povozila otroka in da naj se ta vendar ustavi, je ta pričela voziti vzvratno, da bi jo še enkrat povozila. Postopek je nato še ponovila in stopila iz avta. Ker je bila brez vozniškega dovoljenja, je zgroženi družini deklice dejala, da naj ne povedo, da je ona vozila avto, ampak, da ga je njen mož. “Lahko vam damo denar”.

Posnetek varnostne kamere je pred časom posnel voznika Zhaa Xiao Chenga, ki je med vožnjo vzvratno pri veliki hitrosti trčil v 64-letno gospo. Za trenutek je ustavil avto in jo je, namesto da bi žrtvi pomagal, nato še štirikrat povozil in odpeljal s kraja dogodka. Najbolj neverjetno pa je, da Zhao ni bil spoznan za krivega naklepnega umora. Sodišče v Taizhouju v provinci Zhejiang je namreč upoštevalo Zhaovo pojasnilo, da je mislil, da je vozil čez vrečo za smeti, zato ga obsodilo samo na tri leta zapora zaradi “malomarnosti”, poroča Slate. Zhaov primer je izpostavljen, ker je bil tudi ujet na videu. A na spletu je mogoče videti neskončno podobnih primerov.

S klikom tukaj, si lahko ogledate enega izmed primerov.

Sistem, ki spodbuja umore
Večina ljudi se strinja, da je mogoče razlog za takšno barbarsko in povsem nedopustno obnašanje iskati v kitajskem pravnem sistemu, ki spodbuja umor žrtev prometnih nesreč. Na Kitajskem je odškodnina za smrt žrtve v prometni nesreči razmeroma majhna – zneski se običajno gibljejo od 30 tisoč do 50 tisoč ameriških dolarjev – in ko je ta plačana, je zadeva končana.

V primeru, če oseba, ki je žrtev prometne nesreče, preživi, je storilec odgovoren za celotno zdravljenje in oskrbo žrtve do konca življenja. Plačilo za doživljenjsko oskrbo preživelega invalida lahko znaša milijone. Kitajski tisk je nedavno opisal, kako je neki invalid prejel približno 400 tisoč dolarjev za prvih 23 let oskrbe. Vozniki, ki osebo povozijo, in se jo nato odločijo še ubiti, to storijo, ker je ubijanje veliko bolj ekonomično. Dejansko je moški, ki ga je varnostna kamera posnela, kako petkrat brez kakršne koli slabe vesti vozi čez babico – na koncu plačal le okoli 70 tisoč dolarjev odškodnine.

Ana Horvat