fbpx

To preiskavo morate opraviti enkrat letno, saj razkriva nevarno stanje, ki nima simptomov

Foto: iStock

Strokovnjaki svetujejo, da je zelo priporočljivo, da vsaj enkrat na leto preverite raven sladkorja in maščobe v krvi. Hitro se namreč lahko zgodi, da nepozorno spremljanje metabolizma lahko pripelje do diabetesa tipa 2, katerega prisotnost se pogosto odkrije poleg neke druge bolezni. 

Danes lahko zelo preprosto s pomočjo krvne preiskave preverite, ali pri vas obstaja tveganje razvoja sladkorne bolezni, in sicer na podlagi določitve vrednosti glukoze v plazmi oziroma vrednosti glikoziliranega hemoglobina. Če se izkaže, da obstaja nepravilno uravnavanje ravni sladkorja v krvi, ki sicer ni tolikšno, da bi privedlo do diagnoze diabetesa, bi bilo primerno, da razmislite o spremembah načina življenja.

Preddiabetesa se številni sploh ne zavedajo
Kot smo že omenili, se pogosto zgodi, da se bolezen odkrije s pojavom neke druge bolezni, na primer ob infarktu ali nekem drugem bolezenskem stanju, zato predsednica Zagrebškega diabetičnega društva prim. dr. Manja Prašek priporoča, da oseba po 45. letu starosti enkrat letno opravi pregled ravni sladkorja in maščobe v krvi ter merjenje pritiska. Po besedah dr. Manje Prašek je namreč mogoče, da je oseba že kar deset let v fazi preddiabetesa, pa za to sploh ne ve.

Foto: iStock

Pravzaprav se mnogokrat dogaja, da je raven sladkorja ob preiskavi dobra, a se po obroku močno poviša. Dejstvo je, da se raven sladkorja običajno meri na tešče, zato Ameriška diabetična organizacija svetuje, da naj se poleg tega meri tudi glikoziliran hemoglobin, saj kaže povprečno raven sladkorja v krvi v zadnjih treh mesecih. Slednji pokaže tudi dvig ravni sladkorja po zaužitem obroku, po navedbah Jutarnjega lista dodaja dr. Manja Prašek.

Foto: iStock

Zaželeno vsakodnevno gibanje in izogibanje čezmernemu vnosu ogljikovih hidratov
Poleg tega, da osebo pestijo blaga utrujenost, povečan apetit, bolj pogosto uriniranje in pridobivanje odvečnih kilogramov, se ostali prepoznavni simptomi preddiabetesa ne pojavljajo. Dejavniki tveganja niso povsem razjasnjeni, vendar obstaja domneva, da gre za gensko predispozicijo, čezmerno telesno težo in pomanjkanje fizične aktivnosti. Obstoj preddiabetesa še ne pomeni, da bo ta nujno privedel tudi do diabetesa tipa 2, trdi dr. Manja Prašek in svetuje, naj tisti, ki zamahnejo z roko, ko zaslišijo, da imajo v določenih stanjih povišano raven sladkorja v krvi in imajo poleg tega povišano telesno težo, večino svojega dneva pa preživijo sede, vsaj pol ure dnevno namenijo hoji za vzdrževanje normalne telesne teže in se izogibajo čezmernemu vnosu ogljikovih hidratov v telo, saj to predstavlja najučinkovitejši način ohranjanja zdravja.

N. Ž.