fbpx

To se lahko zgodi samo v Bosni: Nepridipravi ukradli celoten 30-metrski most!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Pri rednem obhodu plinovoda na območju Zenice v Bosni in Hercegovini so odgovorni ugotovili, da je neznancem uspelo ukrasti 30 metrov mostu, zaradi česar je ogrožena varnost okolja in ljudi, kot tudi oskrba z zemeljskim plinom

Med rednim obhodom trase, po kateri je speljan plinovod na območju občine Zenica, so na predelu Kanal, kjer plinovod teče preko reke Bosne, opazili, da je izginil del mostu v dolžini 30 metrov. Na most je bil pritrjen plinovod, ki je po poročanju N1 oskrboval industrijsko cono Zenica.

Neznanci naj bi v preteklih dneh razrezali železno konstrukcijo mostu in s tem ogrozili ljudi in okolje, poleg tega pa je nastala ogromna gmotna škoda, saj plinovod na določenih delih ni več pritrjen, kar bi lahko vodilo do težav z oskrbo z zemeljskim plinom.

Drzen podvig
Poleg ogrožanja varnosti oskrbe obstaja utemeljen sum o izvršenem kaznivem dejanju velike kraje, saj je most naveden v poslovnih knjigah podjetja BH-Gas, ki je po zadnji vojni v BiH v njegovo rekonstrukcijo vložilo zajetna materialna sredstva.

“Čudi nas, da v 21. stoletju lahko neznanci odnesejo okoli 30 metrov mostu, ker vse to izvesti ob cevi transportnega plinovoda, ki je pod pritiskom 25 barov, je lepo rečeno nemarno, neodgovorno in protipravno,” so sporočili iz podjetja BH-Gas. O kraji mostu nameravajo obvestiti policijo.

Ni prvi primer infrastrukturne kraje na Balkanu
To ni edini primer kraje infrastrukturnih objektov na Balkanu. Leta 2010 je odmevala zgodba iz Novega Sada, kjer so neznanci ponoči ukradli celotno nedelujočo toplarno, ki se je raztezala na površini 300 kvadratnih metrov. Vrednost toplarne naj bi bila več milijonov evrov. Pred tem so ravno tako v Srbiji neznanci ukradli dva kilometra železniške proge nedaleč od Šabca.

Ivan Šokić