To so graščine ministrov nove Šarčeve vlade – poglejte, kateri od njih živi najbolj razkošno!

Premier Marjan Šarec, Foto: STA

Pogledali smo, kje živijo “izbranci” Marjana Šarca, ki so bili pripravljeni sprejeti ministrske položaje. V veliko pomoč nam je bil Google, ki je skoraj vsa prebivališča članov nove vlade posnel že leta 2013. Na koncu smo pogledali tudi, kje živi Marjan Šarec.

Minister za finance Andrej Bertoncelj (LMŠ) živi v Trzinu, v hiši s petimi sobami, zgrajeni leta 1977, katere vrednost Gurs ocenjuje na 164.928 evrov. Hiša ima po Gursu 184,5 kvadratnega metra površine, stoji pa na parceli, veliki 663 kvadratnih metrov. Bertoncelj ima na domačem naslovu registrirano tudi podjetje za podjetniško in poslovno svetovanje Carynthia Group, svetovalna družba, d.o.o. (po podatkih Googla), po podatkih baze Gvin pa se podjetje imenuje Cassini, svetovalna družba, d.o.o.

Bertoncelj ima v Trzinu dom in podjetje. (Vir: Google Maps)

Minister za zdravje Samo Fakin (LMŠ) ima stalni naslov v Trbovljah, v hiši z bazenom na koncu ulice. Zgrajena je bila leta 1970, fasada obnovljena leta 1985, streha pa 1993. Ima kar osem sob, površina stavbe pa znaša 377 kvadratnih metrov. Po Gursu je vredna “le” 120.735 evrov. Fakin ima od prvega maja letos na domačem naslovu registriran espe za podjetniško in poslovno svetovanje Zdravstvene storitve Samo Fakin s.p.

Ministrster za notranje zadeve Boštjan Poklukar (LMŠ) živi na Bledu v hiši, katere vrednost geodetska uprava ocenjuje na 210.561 evrov. Hiša, ki meri 191,8 kvadratnega metra in ima šest sob, je bila zgrajena leta 1961. Leta 2004 je dobila novo streho, dve leti pozneje pa še fasado. Stoji na 684 kvadratih metrov velikem zemljišču.

Poklukarjevo domovanje na Bledu. (Vir: Google Maps)

Minister za javno upravo: Rudi Medved (LMŠ) je kandidral za poslanca s stalnega naslova v Zagorju ob Savi. Hiša, kjer živi, je iz betona, zgrajena pa je bila leta 1950, nato pa je leta 1986 dobila novo streho in fasado. Gurs njeno vrednost ocenjuje na 78.977 evrov, čeprav ima šest sob, njena površina pa meri 217,4 kvadratnega metra, stoji pa na parceli površine 610 kvadratnih metrov. Dvajset kvadratov v hiši je namenjenih tudi za opravljanje dejavnosti. Stoji manj kot 50 metrov od prometnice, ki pomeni vplivno območje.

Rudi Medved živi povsem blizu prometnice.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek (SMC) živi v Olimju, v hiši, zgrajeni leta 1978. Lani, na vrhuncu svojega ministrovanja, je obnovil fasado. Hiša meri skupaj 230 kvadratnih metrov in ima štiri sobe. Geodetska uprava njeno vrednost ocenjuje na 75.171 evrov.

Minister za okolje in prostor Jure Leben (SMC), ki je moral v prejšnji vladi zaradi laži o magisteriju spakirati kovčke, živi v Vrhu nad Želimljami v občini Škofljica v hiši, zgrajeni leta 2011. Površina stavbe obsega 247,6 kvadratnega metra in ima šest sob. Stoji na parceli velikosti 762 kvadratnih metrov. Geodetska uprava vrednost nepremičnine ocenjuje na 178.935. Google na Lebnovem domačem naslovu najde dve registrirani podjetji, Okoljsko svetovanje Jure Leben s.p., ki pa je bilo leta 2014 zaprto, in podjetje njegove soproge, Grafično oblikovanje, design Katja Gaspari Leben s.p..

Lebnova je najbolj sodobna. (Vir: Google Maps)

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer (SMC) živi v bloku iz leta 2009 v Slovenskih Konjicah.

Klampferjeva živi v bloku. (Vir: Google Maps)

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar (SMC) živi v elitni ljubljanski soseski Murgle v vrstni hiši, katere vrednost ocenjuje geodetska uprava na 285.943 evrov. Hiša je montažne gradnje, postavljena leta 1997. Bivalne površine je 97 kvadratnih metrov, ima pa pet sob. Na domačem naslovu je imel Cerar registrirani dve podjetji, Dr. Cerar, poslovno svetovanje, d.o.o., in Miroslav Cerar pravno svetovanje s.p., ki ju je zaprl, preden je postal predsednik vlade.

Cerarjeva vrstna hiša je druga v nizu. (Vir: Google Maps)

Stoji v neposredni bližini Energijskega centra – celostno zdravljenje. (Vir: Google Maps)

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo (SD) živi v ljubljanskem predelu Fužine, v bloku iz leta 1985.

Pikalov vhod v blokovskem kompleksu na Fužinah. (Vir: Google Maps)

Ministrica za pravosodje Andreja Katič (SD) prihaja iz Velenja, kjer je njena stranka letos izgubila poslansko mesto. Hiša, v kateri prebiva, je po oceni geodetske uprave vredna 141.579 evrov. Stavba površine 218,4 kvadratnega metra, v kateri so štiri sobe, stoji na 845 kvadratnih metrov veliki parceli.

Minister za kulturo Dejan Prešiček (SD) živi v Radovljici v vrstni hiši, v kateri sta dve stanovanji, zgrajeni leta 1957. Streha je bila obnovljena leta 2006, okna in instalacije pa tri leta prej.

Tudi Prešiček živi v vrstni hiši. (Vir: Google Maps)

Minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS) živi v Naklem. Stavba na ovinku stoji na parceli površine 239 kvadratnih metrov. Površina stavbe znaša 198,2 kvadratnega metra in ima štiri sobe. Po oceni geodetske uprave je vredna 158.414 evrov. Čeprav je Erjavčeva družina v javnosti razgalila že praktično vse, od torza Karla Erjavca do pomanjkljivo oblečenih hčera na Instagramu in sporov s sosedi v Ljubljani, so od Googla zahtevali, da zamegli družinsko hišo.

Erjavčevi so pokazali vse. Hišo so skrili v meglo. (Vir: Google Maps)

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec (DeSUS) živi v Novi vasi pri Ptuju. Hiša, zgrajena leta 1964, je bila prenovljena leta 2001. V njej sta dve stanovanji, Gurs pa vrednost vsakega ocenjuje na 132.671 evrov.

Pivčeva živi v dvostanovanjski. (Vir: Google Maps)

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (SAB) živi v Kranju, v hiši na vogalu, zgrajeni leta 2006. Hiša površine 187 kvadratnih metrov stoji na parceli, veliki 366 kvadratnih metrov. Geodetska uprava njeno vrednost ocenjuje na 174.375 evrov.

Bratuškova živi na ovinku. (Vir: Google Maps)

Marko Bandelli (SAB), ki se ga je kot lastnika betonarne, še preden je postal minister, prijelo ime Betonelli, in ga Šarec pošilja za šefa službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, živi v kraju Kobdilj. Sodeč po podatkih geodetske uprave Bandellijeva hiša, katere vrednost pri Gursu ocenjujejo na 194.728 evrov, nima priključka na kanalizacijsko omrežje in omrežje za kabelsko televizijo. Hiša je bila postavljena leta 1998, celotna površina pa znaša 328,9 kvadratnega metra. Stoji na parceli, veliki 1.198 kvadratnih metrov, ki pa jih je, kot prikazuje Googlov posnetek, Bandelli že dobro zabetoniral.

Bandelli betonira kot Betonelli. (Vir: Google Maps)

Najbližje parlamentu in vladi živi Peter Jožef Česnik (SAB), ki ga Šarec pošilja na čelo urada vlade za Slovence v zamejstvu. Politik, ki se je kalil v sicer propadli stranki Zares, živi v vili iz leta 1900 z osmimi stanovanji, ki je bila obnovljena leta 2002.

Česnik živi najbližje državnim institucijam. (Vir: Google Maps)

Predsednik vlade Marjan Šarec živi v Šmarci pri Kamniku in večini svoji ministrov po nepremičninski plati ne seže niti do kolen. Šarčevo hišo geodetska uprava ocenjuje na 89.206 evrov. Zgrajena je bila leta 1933, ima tri sobe, skupna površina pa znaša 142 kvadratnih metrov. Bivalni prostor je sicer po podatkih Gursa velik 80 kvadratnih metrov.

Šarec je v nepremičninskem pogledu veliko šibkejši od svojih ministrov. (Vir: Google Maps)

Škandal24