fbpx

To so razlogi, da Putin ne želi izpustiti Ukrajine iz svojih krempljev

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

Če se v luči ruske agresije nad Ukrajino kdo sprašuje, zakaj je za ruskega predsednika Vladimirja Putina Ukrajina tako pomembna in zakaj si jo želi pridobiti nazaj pod svoj vpliv, je nedvomno potrebno poznati nekaj dejstev glede ukrajinskih naravnih bogastev. Denimo to, da je Ukrajina prva v Evropi po količini dokazanih dostopnih zalog uranovih rud in na 2. mestu v Evropi ter na 10. mestu na svetu po zalogah titanove rude.

Ukrajina je na 2. mestu na svetu po raziskanih zalogah manganovih rud. Imajo namreč 2,3 milijarde ton rude, kar predstavlja 12 odstotkov svetovnih zalog. Prav tako ima država 2. največje zaloge železove rude na svetu (30 milijard ton) in je na 2. mestu v Evropi po zalogah živega srebra.

Daleč od tega, da je to vse, kar ima Ukrajina za ponuditi. Država je namreč na 3. mestu v Evropi (13. mestu na svetu) po zalogah plina iz skrilavca (22 bilijonov kubičnih metrov); 4. mestu na svetu po skupni vrednosti naravnih virov in 7. mestu na svetu po zalogah premoga (33,9 milijarde ton).

600 milijonom ljudi lahko zadovolji potrebe po hrani
Ni pa zanemarljivo, da je Ukrajina tudi kmetijska država in lahko po podatkih zadovolji potrebe po hrani več sto milijonov ljudi. Prva v Evropi je po površini obdelovalnih površin in na tretjem mestu na svetu po površini črne prsti, ki velja za zelo rodovitno. Gledano na svetovni ravni ima kar 25 odstotkov tovrstne prsti. Ukrajina je na prvem mestu na svetu po izvozu sončnice in sončničnega olja, na 2. mestu na svetu po pridelavi ječmena in 4. mestu po izvozu ječmena, 3. največja proizvajalka in 4. največja izvoznica koruze na svetu, 4. največja proizvajalka krompirja na svetu, 5. največja proizvajalka rži na svetu. 

Država je na 5. mestu na svetu po proizvodnji čebelarskih izdelkov (75 ton), 8. mestu na svetu po izvozu pšenice, 9. mestu na svetu po proizvodnji kokošjih jajc in 16. mestu na svetu po izvozu sira.

Foto: Pixabay

Država je visoko industrializirana
Ukrajina velja tudi za visoko industrializirano državo. Prva v Evropi je po proizvodnji amonijaka, ima pa tudi 2. največji evropski in 4. največji plinovodni sistem na svetu (142,5 milijarde kubičnih metrov pretočne zmogljivosti plina v Evropski uniji). Po moči jedrskih elektrarn je država na 3. mestu v Evropi in 8. mestu na svetu po moči jedrskih elektrarn. Ukrajina je na 3. mestu v Evropi in 11. mestu na svetu po dolžini železniškega omrežja (21.700 km), 3. mestu na svetu (takoj za ZDA in Francijo) po proizvodnji lokatorjev in opreme za lociranje.

Odesa (Foto: Pixabay)

Prav tako država velja za 3. največjega izvoznika železa na svetu, 4. največjega izvoznika turbin za jedrske elektrarne na svetu, 4. največjega svetovnega proizvajalca raketometov. Zaseda 4. mesto na svetu po izvozu gline, 4. mesto na svetu po izvozu titana, 8. mesto na svetu po izvozu rud in koncentratov, 9. mesto na svetu po izvozu izdelkov obrambne industrije. Velja pa tudi za 10. največjega proizvajalca jekla na svetu (32,4 milijona ton).