fbpx

To so ženske vojskovodje, ki so se s svojimi sposobnostmi zapisale v zgodovino

Fu Hao (Foto: Wikimedia Commons)

Zgodovina je polna legendarnih vojskovodij, ki pa so večinoma moškega spola. Po drugi strani v resnici ni tako malo ženskih vojskovodij, poleg Kleopatre in Teute lahko opozorimo na primer na Tomirido, ki se je na oblast povzpela z ubojem predhodnika ali pa odlično strateginjo Artemizijo.

Kraljevi vladarji vojaki niso redkost, a ženske vojskovodje iz vrst plemstva so veliko redkejši pojav v zgodovini. Vsi smo slišali za npr. Kleopatro in Teuto, Jutranji pa je zdaj pripravil seznam še nekaterih neustrašnih vladaric, ki so pisale zgodovino. Ena takšnih je kitajska cesarica Fu Hao, ena izmed prek 60 žen cesarja Wu Dinga iz dinastije Šang, ki je vladala v 13. stoletju pred Kristusom. Ta je tekom svojega življenja postala političarka in tudi vojskovodja.

Tomirida
Še en primer je Tomirida, kraljica Masagetov, ki je prišla na oblast potem, ko je ubila Kira Velikega, ki je v 6. stoletju pred Kristusom vladal na območju Perzije. Antični zgodovinarji menijo, da je Tomirida vladala Masagetom, konjeniškemu plemenu, ki je jahalo na območju Osrednje Azije.

Foto: Wikimedia Commons

Artemizija
V času grško perzijskih vojn v 5. stoletju pred Kristusom je bila največja zaveznica kralja Kserksa, ki se je podal na pohod proti Grkom v 5. stoletju Artemizija, ki je vladala Kariji, kraljestvu, ki se je nahajalo na območju današnje Turčije. Ta je imela močno mornarico, ki je plula kar pod grško zastavo, dokler se ni uspela približati svojim sovražnikom in jih tako presenetiti. Tako si je pridobila ugled odlične strateginje.

Foto: Wikimedia Commons

Sestri Trung
V prvem stoletju po Kristusovem rojstvu si je svoje mesto v zgodovini zagotovila Trung Trac, ki je skupaj svojo sestro Trung Nhi osvobodila kar 65 vietnamskih citadel izpod kitajske oblasti, na tem območju pa sta vzpostavili neimenovano kraljestvo, ki se je razprostiralo od južne Kitajske pa vse do osrednjega Vietnama. Sestri sta se bili prisiljeni umakniti, na koncu pa sta se utopili med begom.

Rok Krajnc