Tranzicijska levica pri sabotažah uporablja kar priročnik Cie

CIA (Foto: Wikimedijina zbirka)

Leta 1944 je ameriška Cia napisala priročnik o tem, kako sabotirati sovražne organizacije od znotraj. Spodaj prilagamo nekaj zanimivih nasvetov. Kot kaže, se je domača levica učila prav od Cie. 

Cia je že leta 1944 predlagala, kako od znotraj uničiti sisteme/organizacije nasprotnika. Očitno se domači levičarji pridno zgledujejo po njihovih napotkih:

1) V Centralni obveščevalni službi predlagajo, da se vse zadeve ureja prek “kanalov” in nikdar prek bližnjic, da bi se pospešilo sprejetje odločitev.

2) Imejte “govore”. Pogovarjajte se čim pogosteje in na dolgo.

3) Kadar je mogoče, posredujte vse zadeve odborom za “nadaljnjo preučitev in obravnavo”. Poskusite narediti čim večje odbore, v njih naj ne bo manj kot pet oseb.

4) Čim pogosteje izpostavljajte nepomembna vprašanja.

5) Pogajajte se za natančna besedila sporočil, zapisnikov in sklepov.

6) Vračajte se k zadevam, o katerih se je odločalo na zadnjem sestanku, in poskusite ponovno odpreti vprašanje smiselnosti te odločitve.

7) Zahtevajte pisna naročila.

8) “Napačno razumite zahteve”. Brez prestanka postavljajte vprašanja ali si privoščite dolge pogovore o takih naročilih. Pregovarjajte se z naročniki, kolikor je mogoče.

9) Naredite vse, kar je mogoče, da odlašate z realizacijo naročil. Čeprav so lahko deli naročila pripravljeni vnaprej, jih ne dostavite, dokler ni vse popolnoma pripravljeno.

10) Pri dodeljevanju delovnih nalog vedno najprej dodelite nepomembna opravila.

11) Vztrajajte pri popolni izvedbi pri relativno nepomembnih izdelkih; pošljite nazaj v popravilo tiste, ki imajo najmanj napak. Odobrite druge pokvarjene dele, pri katerih napake niso opazne na prvi pogled.

12) Pri usposabljanju novih delavcev dajajte nepopolna ali zavajajoča navodila.

13) Nižajte moralo in posledično produkcijo. Bodite prijazni do neučinkovitih delavcev in jim omogočite, da nezasluženo napredujejo. Diskriminirajte učinkovite delavce, neupravičeno se pritožujte nad njihovim delom.

14) Prirejajte konference ravno v času, ko je treba opraviti pomembnejše delo.

15) Okrepite delo, povezano s papirologijo na različne načine.

16) Začnite podvojevati datoteke.

17) Pomnožite število postopkov in potrjevanja, ki so povezani z izdajanjem navodil, plačevanjem računov idr. Zagotovite, da morajo tri osebe odobriti vse, kar bi lahko ena sama.

18) Upoštevajte vse predpise do črke natančno.

19) Svoje delo opravljajte slabo, za to pa krivite slabo orodje, stroje in opremo. Pritožite se, da vam te stvari preprečujejo, da bi pravilno opravljali svoje delo.

20) Nikdar ne prenašajte svojih veščin (znanja) in izkušenj na novega ali manj izkušenega delavca.

21) Nagajajte upravi na vse mogoče načine. Obrazce izpolnite nečitljivo, tako da jih bo treba znova izpolniti; naredite napake ali izpustite zahtevane podatke v obrazcih.

22) Na vprašanja podajajte dolga in nerazumljiva pojasnila.

23) Bodite čim bolj razdražljivi in ​​prepirljivi, obenem pazite, da si sami ne nakopljete težav.

24) Napačno razumite vse vrste predpisov v zvezi s takšnimi zadevami, kot so omejitve, prevoz, prometni predpisi.

Sara Kovač