Tudi v Evropi imamo bizone: poljski zobri so v preteklosti skoraj izumrli, danes pa se prosto gibljejo po okolici

Foto: epa

Vsem so poznani ameriški bizoni. Za njihovo popularnost so krivi predvsem hollywoodski filmi, imenovani “westerni”. Vendar pa marsikdo ne ve, da tudi v Evropi prebivajo njihovi bližnji sorodniki, in sicer na Poljskem, kjer so jih uspeli rešiti pred izumrtjem. Sicer pa živijo še v Ukrajini, Belorusiji in v pribaltskih državah. En zober že mesece pohajkuje po Podkarpatski regiji, lokalni prebivalci so ga namreč opazili na večih krajih. Gre za žival, ki je pred tremi leti zapustila rezervat Mucznu v hribih Bieszczady, kjer so prve zobre ponovno naselili že leta 1963. Gre za potomce kavkaškega zobra ter samic iz živalskih vrtov, po izvoru in Beloveške pušče. V vseh preostalih poljskih rezervatih pa lahko srečamo čistokrvne beloveške zobre. Letos se je število prostoživečih zobrov v omenjenem gorovju povečalo na 668 primerkov. 

Primerek evropskega bizona, ki se mu reče tudi zober, že mesece pohajkuje po Podkarpatski regiji na Poljskem. Lokalni prebivalci so ga opazili na številnih krajih. Gre za žival, ki je pred tremi leti zapustila rezervat v kraju Muczno v hribih Bieszczady na jugovzhodu države, blizu tromeje s Slovaško in Ukrajino. Mogočnemu “gozdnemu” biku je ime Pumigrant. Sicer je potomec bika Xariusa in krave Fabule in je že po nekaj dneh pobegnil iz lokalnega rezervata. Dolgo časa ga niso uspeli ujeti in odvesti nazaj v rezervat, kjer ga je nestrpno pričakovala njegova mati. Končnica “migrant” se nanaša na dejstvo, da je pobegnil, koren pa je v skladu s pravili poimenovanja teh živali, poroča PAP.

Zober je bil sicer na svobodo izpuščen 31. marca 2017 in je pripadnik prosto gibajočega se krdela zobrov, pred dvema letoma pa so ga opazili celo v Ukrajini. Po pripovedovanju očividcev se je znašel v okolici ukrajinskega Lvova ter se pozneje vrnil na Poljsko v gorovje Bieszczady, potem pa se je vztrajno selil po okolici. V Bieszczadih se je prve zobre sicer naselilo že leta 1963 in gre za potomce kavkaškega zobra ter samic iz privatnih in javnih živalskih vrtov, ki sicer izvirajo iz Beloveške pušče na Poljskem.

Foto: epa

Gre za ločeno plemensko linijo, ki je na prostem zgolj v že omenjenem gorovju. V vseh preostalih poljskih rezervatih pa lahko srečamo čistokrvne beloveške zobre. Letos se je število prostoživečih zobrov v omenjenem gorovju povečalo za 117 primerkov, leto poprej pa jih je bilo skupaj 551 primerkov, tako da jih je trenutno kar 668. V rezervatu v Mucznu pa je na ogled še devet zobrov.

Na Poljskem so zobre rešili pred izumrtjem
Zober (Bison bonasus) je evropski bizon, ki je bil prvotno razširjen v gozdovih Evrazije pa tudi severne Afrike. Poleg ameriškega bizona je ena od dveh še živečih vrst bizonov. Ima ogromno, kar do 3,5 metra dolgo telo, v višino pa lahko zraste do 2 metrov in tehta do ene tone. Kožuh je temno rjave barve. Sprednji del telesa je poraščen z dolgo dlako, zadnji pa z nekoliko krajšo. Ima tudi široko glavo ter bradico. Tako samci kot tudi samice imajo kratke, ukrivljene roge. Živi v čredah, dejaven pa je tako podnevi kot tudi ponoči. V začetku 20. stoletja je bil skoraj iztrebljen, a so bile iz primerkov v živalskih vrtovih vzgojene nove črede. Danes obstaja okoli tisoč primerkov, nekaj pa jih znova prebiva v divjini. Poleg vzreje novih čred zobrov pa so na Poljskem ustvarili še t. i. žubrona, križanca med zobrom in domačim govedom.

Domen Mezeg