fbpx

Udarni val podvodnega vulkana dosegel Slovenijo!

Foto: epa

Udarni val, ki je kot posledica izbruha podvodnega vulkana v bližini Tonge v Tihem oceanu udaril po svetu, je okoli 15 ur po izbruhu dosegel Slovenijo. Vremenske postaje so zaznale očitne spremembe zračnega tlaka. V soboto ob 21.12 pa so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili še potres magnitude 2,6 v bližini Zagorja ob Savi. 

V bližini kraljevine Tonga je nedavno izbruhnil podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, ki leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije. Izbruh je trajal najmanj osem minut, oblaki plinov, dima in pepela so se vili več kilometrov visoko. Izbruh je bil tako močan, da so ga slišali celo na 800 kilometrov oddaljenem Fidžiju.

Je pa izbruh povzročil tudi enormen udarni val, ki se je razširil po svetu. Okoli 15 ur po dogodku je dosegel 17 tisoč kilometrov oddaljeno Evropo. Kot so zapisali na strani Severe Weather Europe, je udarni val potoval s hitrostjo okoli 1100 kilometrov na uro. Vremenske postaje so zaznale spremembe zračnega tlaka od 2–3 milibare, gre pa za izjemen dogodek, ki ga marsikdo ne doživi niti v obdobju svojega človeškega življenja.

Morda je slika naslednjega: zemljevid in besedilo

Foto: Severe Weather Europe

Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji sicer poroča o tem pojavu na Havajih, vendar zaenkrat ni poročil o škodi. Beležijo zgolj manjše poplave na otokih. Manjši cunami, visok do enega metra, je zadel tudi japonsko obalo ob Tihem oceanu od otoka Hokaido do otokov Kyushu in Okinawa. Japonska meteorološka agencija je posvarila, da bi lahko otoke na jugozahodu države dosegli valovi, visoki tudi tri metre. Japonske oblasti zaenkrat ne poročajo o poškodovanih ali večji gmotni škodi, na spletu poroča japonska tiskovna agencija Kyodo. Cunami se je najprej sprožil na Tongi. V prestolnici te otoške države Nuku’alofa je bil cunami visok 1,2 metra, je sporočil avstralski meteorološki center. Lokalni prebivalci so poročali o tresenju tal in hiš, ki jih je voda zalila v nekaj minutah.

Sara Kovač