Umrl norveški heroj druge svetovne vojne, ki je razblinil sanje Nemcev o jedrskem orožju

Joachim Roenneberg (Foto: Twitter)

Umrl je 99-letni Joachim Roenneberg, heroj druge svetovne vojne z Norveške, ki si ga je svet zapomnil po tem, da je razblinil sanje Nemcev o jedrskem orožju in s tem po vsej verjetnosti spremenil tok zgodovine!

Pri starosti 99 let je umrl Norvežan Joachim Roenneberg, heroj druge svetovne vojne. Roenneberg je leta 1940 ob invaziji Nemčije na Norveško pobegnil v Veliko Britanijo, od koder pa se je po usposabljanju vrnil na več misij na Norveško. Kot poroča Daily Mail, je v okviru operacije Gunnerside sesul obrat Norsk Hydro, ki je proizvajal težko vodo oziroma devterijev oksid, ki se uporablja kot moderator v jedrskih reaktorjih, ta substanca pa je ključna tudi za proizvodnjo jedrskih bomb. Joachim Roenneberg je bil takrat star 23 let in tako najmlajši član te operacije. Operacijo so člani sicer dojemali kot samomorilsko misijo, saj je bilo v prejšnjem poskusu uničenja obrata Norsk Hydro ujetih več deset napadalcev. Ekipa Gunnerside se je šele kasneje zavedala, kakšno vlogo v drugi svetovni vojni je imela njihova operacija.

Pobeg je bil naravnost spektakularen
S kraja dogodka so udeleženci te misije pobegnili v takrat nevtralno Švedsko in to kar na lesenih smučeh, s katerimi so uspeli presmučati prek 300 kilometrov v notranjost države. Po osvoboditvi Norveške leta 1945 je Roenneberg postaj radijski poročevalec, vendar je le redko govoril o svojih dosežkih med vojno. Pozneje v življenju je sicer predaval in se pojavljal kot govornik, v svojih govorih pa je poudarjal destruktivno moč totalitarizma. Norveška predsednica vlade Erna Solberg je v nedeljo hvalila Roenneberga za njegove dosežke med in po vojni, opisala pa ga je kot “enega večjih herojev našega časa”.

J. Ž.