Umrla je Vera Putina, ki je trdila, da je biološka mama Putina

Vera Putina domnevno z Vladimirjem Putinom (foto: wiki)

Vera Putina, ki je umrla pri 96 letih, je od leta 1999 trdila, da je biološka mati Vladimirja Putina. Dejala je, da ga je zapustila, ko je bil še otrok.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v avtobiografiji sicer napisal, da je bil rojen in odraščal v Sankt Peterburgu, edini preživeli sin Marije in Vladimirja Putina, tovarniškega delavca in nekdanjega vojaka, ki je med drugo svetovno vojno služil v Stalinovi tajni policiji. Trdil je, da sta oba starša umrla zaradi raka v poznih 90. letih.

Toda do neodvisno preverjenih podrobnosti o njegovem otroštvu ni mogoče priti. Glavni vir večine informacij je Putin sam. Zaradi tega Kremelj nikoli ni mogel prepričljivo ovreči trditev Vere Putina. Vera Nikolajevna Putina se je rodila 6. septembra 1926 v okrožju Okjorsk v Rusiji. Trdila je, da se je med študijem zaljubila v mehanika Platona Privalova, s katerim je zanosila, nato pa ugotovila, da je njen ljubimec že poročen in namerava ukrasti otroka, ker njegova žena ne more zanositi. Dejala je, da se je njen sin z vzdevkom “Vova” rodil 7. oktobra 1950 natanko dve leti pred uradnim datumom rojstva Vladimirja Putina in da ga je vzgajala v obubožani gruzijski vasi Meteki.

Vera Putina (foto: YT)

Ko se je Vera poročila z Georgijem Osepahvilijem, s katerim je imela še več otrok, je ta vztrajal, da zapusti njenega prvorojenca, zato ga je pri devetih letih poslala k staršem v Rusijo. Vendar pa je leto kasneje dečka dedek odpeljal v sirotišnico.

Videla ga je na televiziji
Vera je pozneje domnevala, da sta Putinova “starša” iz Sankt Peterburga, ki sta bila oba v svojih 40-ih, ko se je Putin rodil in sta jima dva starejša sinova umrla, posvojila njenega sina. Leta 1999, ko je na svoji novi televiziji gledala poročila o novoimenovanem ruskem predsedniku, je Vladimirja Putina takoj prepoznala kot svojega sina, ker je “hodil kot račka”.

Zgodba se je še razplamtela po tem, ko je Kremelj poskušal prikriti njeno zgodbo. Novinarja, ki sta jo nameravala intervjuvati, sta umrla v skrivnostnih okoliščinah. Prvi, Rus Artem Borovik, vidni kritik Kremlja, ki je takrat pripravljal dokumentarni film o Putinovem otroštvu, je umrl v letalski nesreči na mednarodnem letališču Šeremetjevo 9. marca 2000. Drugi, italijanski novinar Antonio Russo, je bil ubit pozneje istega leta med poročanjem o drugi čečenski vojni.

Vera je želela narediti tudi DNK test, da bi dokazala svojo zgodbo, a ko je leta 2008 govorila za The Daily Telegraph, je Rusija ravnokar začela veliko invazijo na Gruzijo. “Včasih sem bila ponosna, da imam sina, ki je postal predsednik Rusije,” je rekla, “zdaj me je sram vojne.”

Sara Kovač