Upravljanje strojev z mislimi ni več znanstvena fantastika

Upravljanje strojev z mislimi ni več znanstvena fantastika. (Foto: Pixabay)

Avstralski znanstveniki so razvili tehnologijo, ki človeku omogoča upravljanje elektronskih naprav brez dotika ali glasu. Zadeva je obetavna zlasti za vojsko in invalide. 

Znanstveniki s Tehnološke univerze v Sydneyju (Avstralija) so razvili tehnologijo biosenzorjev, ki človeku omogoča, da upravlja z napravami izključno s pomočjo misli. Senzorji so umeščeni za glavo, da lahko zaznavajo valove v možganski skorji. Uporabnik na glavi nosi lečo za razširjeno resničnost, ki prikazuje bele utripajoče kvadratke. Medtem ko se uporabnik osredotoča na posamezen kvadrat, biosenzor prestreza možganske valove, dekoder pa pretvori signal v ukaze, poroča Polska Agencja Prasowa.

V dveh sekundah je tehnologija zmožna prenesti vsaj devet ukazov brez uporabe rok in glasu. Tipkovnica torej ni potrebna. Je vedno in povsod funkcionalna tudi izven laboratorija. Senzorji so odporni na okoljske vplive, zato je napravo mogoče uporabljati v ekstremnih razmerah. Za iznajdbo se že zanima avstralska vojska. Med drugim je mogoče upravljati psa-robota. Natančnost je bila do 94-odstotna. Zadeva je obetavna tudi za invalide (za nadzor nad invalidskim vozičkom) kot tudi za proizvodnjo, letalstvo itd.

Domen Mezeg