[Video] Uspešen prvi testni polet največjega letala na svetu

Foto: Youtube

Nad puščavo Mojave v ZDA je v soboto po uspešnem vzletu z letališča v Kaliforniji prvič poletelo največje letalo na svetu, stratolaunch behemot. Orjaško letalo z dvema trupoma in šestimi motorji boeing 747 bo v atmosfero prevažalo nosilne rakete, ki bodo nato z lastnim pogonom poskrbele za utirjenje satelitov.

Kot so sporočili iz podjetja Stratolaunch, je letalo, ki ima razpon kril daljši od nogometnega igrišča, opravilo dveinpolurni polet. Doslej so ga testirali le na tleh, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na prvem poletu je doseglo maksimalno hitrost 304 kilometre na uro in doseglo višino 5182 metrov. Letalo se ponaša z orjaškimi dimenzijami. Razpon kril je 117 metrov, kar je skoraj 40 metrov več kot pri največjem potniškem letalu airbusu A380. Razpon kril trenutno največjega letala na svetu, tovornega antonova An-225, je okoli 88 metrov.

Novo letalo, ki ga je zgradilo podjetje Scaled Composites, ima tudi veliko nosilnost. Prevoz nosilnih raket v atmosfero z letalom ima več prednosti pred njihovo izstrelitvijo s ploščadi na tleh, saj je poleg tega, da je zanj potrebna le dovolj dolga vzletna steza (3,7 kilometra), tudi precej cenejši in omogoča pogostejše izstrelitve.

Gre za projekt lani umrlega soustanovitelja Microsofta Paula Allena, ki je leta 2011 z letalskim inženirjem in prijateljem Burtom Rutanom, s katerim sta pred tem že sodelovala pri projektu SpaceShipOne, ustanovil podjetje Stratolaunch Systems.

C. Š.

 • RATATA

  Na tak aeroplan bi lohk pa kar dva Jezusa prbil.

  • Nata

   Joj, ratata. . . . .si ti en bimbo, no !!

   • RATATA

    Tko so nam otrokom povedal v Trbovljah, jadar je avion letel po luftu… da Jezus na križu leti. Kaj čmo. Bimbo na veke vekov.
    Amen!

    • Ana Job

     Dobro si jim povedal. Tako si otrok predstavlja, ti si bil pa itak vedno nekako pred drugimi v razmišljanju.

     • Hribouc

      O saj res, daleč je padu, kozu stari.

      “Tri dni ne seksa pa je ves zblojen” PRESS

   • Hribouc

    Ni bimbo.

    Nekej ga je zadelo. En mikro meteoritek ga je u jajca zadel in mu mozgovje vibrira disresonančno. Niti za dober orgazem ni več sposoben!

    • Nata

     Jojmene no . . . . . . tudi ti si en bimbo, veš ?

  • Ana Job

   Jezus je bil car, samo vero so zlorabili v Vat*ikanu.

   • Hribouc

    Ančka, Anja, Anica , ljubezen moje mladosti!

    KUGA JE Z RATATUJEM ?

    A ga suneš, nježno molim, u jajca, da bruhne na dan kuga se mu kraužla za ena drekarija po mozgovju? Nisam jezan-besan sam u vražju mater. Zrihtej ga, če ne ga ne ljubim več!

  • Hribouc

   Ratata?

   Tole pa ne verjamem, da je tvoje!!!
   A’s kej čudnga požru, porka Malora al kuga, mater se ti rola?
   ——————————————————————————-

   Jezus je moj velik kolega. Prosim opravičilo. Njemu, of course!
   ——————————————————————————–

   “nulta toleranca” PRESS France je žalostno jezen.

   Ne izgovarjaj Božjega imena po nemarnem, Bog ne daj sramotilno, nikoli.

   • RATATA

    Ampak tko je blo, kot sem Nati povedal, ko me je ozmerjala! Tako so nam tastarejši govoril, kadar smo vidli kakšen aeroplan u luftu. Saj je logično, da sem ob tem dvokrižnem na dva potuhtal.
    Itak v soboto nesem k žegnu šunke pa to, pa mu bom tam vse povedal. On mi nikol ne zameri, saj ni zamerljivec, zagotovo se pa spomni, da je tudi njega kdaj zaneslo, zato pa je predvideno kesanje, kar je mnogo višja stopnja od spovedovanja.

    • Hribouc

     Bohlonej.Si me pomiru.

     Če sem frend, sem frend in za prjatla use, tud gate!
     In, če sem pršu do pozicije, da ga prosim in dobim kar rabim, da se skregam z njim in me pomiri brez apaurinou, potem ga tud zagovarjam in branim. Tko je p’r nas u Zgornjih noriških Rovtah.
     Če slišim brezobličneža, de ga kolne v oštariji, se oglasim, to samo, ko vidim, da ima smisla. In zanimivo-tko ti bom povedou- ga še ni blo junaka, de bi se do zdaj kdaj kregou ali oporekal – utihne kot mozoljasta slovenska rit, pozabi in čez pol ure, ko je zlil vase še dva pira, spet kolne.
     Sam sem opravil svoje.
     Več kot trikrat nisem nikomur rekel, ampak pustil sem sporočilo, da bosta sama poračunala – pol pa reče, saj “to ni kletev, saj to je tko, navada, nekej pač moraš bentit!”
     V Bibliji stoji in ostane:”Niti po nemarnem ne omenjaj….ajd, dost pridge! Hvala.
     Če misliš, de sta zmenjena, vajina stvar

 • RATATA

  To je pa res.

 • tramal

  Ja, to so pa Amerikanci.Vsaka jim čast.Velesila ena A.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!