fbpx

Ustanovitelj Alibabe se bo upokojil na svoj 54. rojstni dan in se posvetil filantropiji

Jack Ma (Foto: epa)

Ustanovitelj spletne kitajske trgovine Alibaba Jack Ma je napovedal, da se bo s ponedeljkom upokojil in posvetil filantropiji, predvsem na področju izobraževanja. V pogovoru za časnik New York Times je najbogatejši Kitajec povedal, da se bo upokojil na 54. rojstni dan, odhod iz Alibabe, s katero je obogatel, pa je označil za “začetek nove dobe”.

Jack Ma je bil učitelj angleščine, preden je leta 1999 odprl spletno trgovino Alibaba, s katero je zaslužil več milijard dolarjev in postal eden najbogatejših ljudi na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob koncu petkovega trgovanja je tržna kapitalizacija Alibabe, ki se ukvarja tudi s plačilnimi storitvami in računalništvom v oblaku, dosegla 420,8 milijarde dolarjev.

Da je zagnal lastno podjetje, si je leta 1999 od prijateljev sposodil 60.000 dolarjev, s približno 40 milijardami dolarjev premoženja pa je po podatkih Bloomberga sedaj najbogatejši Kitajec.

Foto: iStock

Svojo upokojitev je napovedal na precej nenavaden način, saj cenzorji kitajske komunistične partije blokirajo ameriški New York Times, prav tako pa na spletnih straneh Alibabe še ni teh informacij o upokojitvi. Prav tako v družbi še niso potrdili njegovih besed, na družbenem omrežju Twitter pa so namesto tega objavili sliko svojega ustanovitelja, ki se je srečal s predsednikom uprave družbe, ki proizvaja žgane pijače.

Že v petkovem pogovoru za Bloomberg TV pa je Ma nakazal svojo upokojitev, saj je dejal, da želi s svojimi dejanji slediti poti Microsoftovega ustanovitelja Billa Gatesa, ki se je prav tako posvetil filantropiji. “Veliko stvari se lahko naučim od njega. Nikoli ne bom tako bogat kot on, vendar pa se lahko upokojim hitreje od njega,” je dejal. Pojasnil je, da bi se rad znova posvetil izobraževanju.

Ma prihaja iz t. i. prve generacije Kitajcev, ki so obogateli s tehnološko revolucijo in z vzponom interneta. Njegova upokojitev pri 54 letih pa je za Kitajce precej nenavadna, saj tamkajšnji direktorji družbe pogosto vodijo tudi, ko dosežejo veliko višje starosti.

D. Č.