V amazonskem pragozdu že 22 let sam živi zadnji pripadnik indijanskega plemena, ki so ga brazilski kmetje iztrebili v 90. letih 20. stoletja

Slika 50-letnega osamljenega domorodca (vir: twitter)

V amazonskem pragozdu v Braziliji že 22 let v osami živi zadnji pripadnik indijanskega plemena. Preostalih 5 pripadnikov plemena so leta 1995 pobili brazilski kmetje, ki so želeli zemljo zase.

Strokovnjaki verjamejo, da domorodec, star okoli 50 let, že 22 let živi sam v amazonskem pragozdu na zahodu države in je zadnji še živeči pripadnik plemena, ki so ga leta 1995 po pisanju Daily Maila uničili kmetje. Tako imenovani “človek iz luknje” se preživlja z lovom. Njegov plen še vedno ostajajo divji prašiči, opice in razne ptice.

Fotografije njegovega doma kažejo, da si pomaga z leseno sulico in palicami iz bambusa, drugače pa uporablja lok in puščice. Pogosto pa pripravi pasti za divjad tako, da v zemljo izkoplje luknje, po katerih je dobil svoj vzdevek. Lokalne oblasti trdijo, da koplje luknje zato, da bi v past ujel divjad ali pa se skril in čakal v zasedi na primeren plen.

Kmetje pobili domorodce
Strokovnjaki so ga prvič zapazili leta 1996, da so ga uspeli fotografirati, pa so potrebovali še dve leti. Na območju Amazonije naj bi še danes živelo 113 plemen, s katerimi zunanja civilizacija še ni uspela vzpostaviti stika. Strokovnjaki iz brazilske agencije za domorodna plemena FUNAI verjamejo, da je bil osamljeni domorodec pripadnik plemena, ki je v 90-ih štelo šest članov, od katerih so jih kmetje pobili pet. “V 1980-ih so neurejena kolonizacija, vzpostavljanje kmetij in nelegalno drvarjenje v Rodoniji privedli do ponavljajočih se napadov na izolirane domorodce, ki so živeli na območju do takrat.” Prišleki so skušali domorodce nasilno izriniti z njihove zemlje.

Koča osamljenega domorodca (Vir: Twitter)

Agencija je, da bi ohranila način življenja osamljenega domorodca, zavarovala 8.070 hektarjev džungle.

Ivan Šokić