fbpx

Slovenija bo priča drznemu podvigu: S starodobnikom iz 2. svetovne vojne gredo okoli države in v Guinessovo knjigo rekordov!

Foto: Starodobniki okoli Slovenije

Načrt Društva starodobnikov okoli Slovenije – S.O.S je ambiciozen in preprost. Namrel, da v letošnjem letu s svojim vojaškim starodobnim vozilom obvozijo Slovenijo. S svojim starodobnim vojaškim vozilom DODGE WC 52, izdelanim leta 1942, nameravajo med 30. julijem in 5. avgustom 2020 obkrožiti Slovenijo v nasprotni smeri urinega kazalca, svojo pot pa bodo pričeli v Kamniku. Z akcijo bi tako radi promovirali turizem, zbrali dobrodelne prispevke in se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Organizator projekta je Drago Mesić, pri podvigu pa se mu bodo pridružili še kolegi, ki so lastniki starodobnih vojaških in policijskih vozil iz cele Slovenije. Za boljšo logistiko in tehnično podporo jih bo spremljala ekipa v kombiju. Temeljni namen akcije je zbiranje dobrodelnih sredstev, promoviranje starodobnikov, oživljanje slovenskega turizma in vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. V knjigo rekordov bi se tako lahko vpisali, saj bo prvič v zgodovini vojaško starodobno vozilo iz 2. svetovne vojne obkrožilo državo.

V Sloveniji je veliko entuziastov, ki s svojimi lastnimi sredstvi obnavljajo, promovirajo in ohranjajo starodobna vozila. S svojim vozili, uniformami in s celotnim zgledom spodbujajo in učijo mlajše generacije o njihovem namenu v času izdelave in pomenu uporabe. Zato so pomembni člen tehnične kulture vozil, ki je v naši državi na zelo visokem nivoju.

Popotovanje se bo tako pričelo 30. julija v Kamniku, kjer bodo z vožnjo nadaljevali v smeri Kranja, Jesenic, Kranjske Gore, čez prelaz Vršič, dolino Soče vse do Tolmina. Naslednji dan bodo pot nadaljevali iz tolminskega sotočja, kjer se bodo peljali v smeri Kanala, Nove Gorice, Branika, Komna, Sežane, Divače, Kopra, Izole, Portoroža in Šmarja. V Šmarju se bodo obrnili nazaj proti Kopru in pot nadaljevali čez Kozino do Hrušice pri Podgradu. Tretji dan bodo svojo pot pričeli pri penzionu Patrik v Hrušici pri Podgradu, kjer se bodo peljali v smeri Ilirske Bistrice, Knežaka, Pivke, Postojne, Cerknice, Bloške planote, Ribnice, Gotenice, Kočevske reke, Brezovice, Osilnice, Petrinje, pa vse do Vinice pri Kolpi.

Foto: Starodobniki okoli Slovenije

Četrti dan bodo svojo vožnjo pričeli v kampu Vilnica, kjer se bodo peljali v smeri Metlike, prelaza Vahta, Novega mesta, Šentjerneja, Kostanjevice na Krki, Brežic, Bizeljskega, vse do avtokampa v Podčetrtku. Peti dan bodo pot nadaljevali iz avtokampa v smeri Rogaške Slatine, Rogatca, Žetal, Ptuj, Ormoža, Ljutomera, Lendave, Dobrovnik, Šalovcev, Kuzme, Radencev in se bodo vrnili v Ljutomer. Šesti dan bodo pot nadaljevali iz avtokampa v Ljutomerju, kjer se bodo peljali v smeri Radencev, Gornje Radgone, Šentilja, Maribora, Radelj ob Dravi, Dravograda, Raven na Koroškem in Prevalj.

Zadnji dan pa bodo krenili proti Mežici, Črni na Koroškem, Solčavi, Lučam, prelazu Volovjek pod Veliko planino, Mekinjam pri Kamniku, pot pa bodo zaključili na cilju v Ecoresortu v Kamniku.

Foto: Starodobniki okoli Slovenije

Celotna zarisana trasa ima 1350 km dolžine in bo v celoti potekala po asfaltiranih cestah. Prevozili bodo 6 cestnih prelazov: Vršič (1611m), Knežak (610m), Vahta, (615m), Bistrica ob Sotli, (365m), Donačka gora (426m) in Volovljek, ki leži na 1029 mrztih nadmorske višine. Prečkali bodo torej geografske in naravne danosti Slovenije, ki je edinstveno v svetovnem merilu, saj se bodo popeljali preko alpskega in predalpskega sveta vse do Krasa, pa naprej dinarskega sveta in panonske nižine. Med potekom S.O.S. kroga bodo kolegi, ki jih ne bodo spremljali s svoji starodobniki, zbirali sredstva za dobrodelne namene.

Z akcijo okrepitev turizma in vpis v Guinnessovo knjigo rekordov
V preteklih mesecih se nam je življenje dodobra spremenilo, saj je pandemija povzročila več kot 90-odstotni padec prometa v turistični panogi, ki je v letu 2019 proizvedla dobrih 12 odstotkov bruto domačega proizvoda. Z njihovo akcijo bi radi pripomogli k ponovnemu zagonu turizma tudi izven slovenskih turističnih centrov.

Med potjo bodo spali v avtokampih, apartmajih, lovskih domovih in obiskovali turistične znamenitosti. Društvo starodobnikov okoli Slovenije si prizadeva, da bi se lahko s svojim podvigom uradno registrirali kot prvi, ki bi se neprekinjeno vozili s starododobnim vojaškim vozilom iz 2. svetovne vojne in obkrožili celotno državo.

Sara Kovač