V hrvaškem morju ulovili strupeno invazivno ribo – uživanje je lahko usodno

Srebrnoproga napihovalka je izjemno strupena

Iz Inštituta za oceanografijo in ribištvo iz Splita so včeraj poročali o ulovu strupene ribe pri otoku Pašman in opozorili na nevarnost, ki grozi ob uživanju te vrste rib.

Splitski inštitut za oceanografijo in ribištvo je izdal pomembno opozorilo glede strupene vrste rib, ujete v bližini Pašmana. “Pred dnevi so pri otoku Košar pri Pašmanu ujeli strupeno in invazivno srebrnoprogo napihovalko (Lagocephalus sceleratus). Ta vrsta vsebuje izjemno močan strup tetrodotoksin, ki lahko povzroči resne zdravstvene težave in včasih smrt po uživanju teh rib.”

Opozorili so še, da v primeru, da ribo ulovite, z njo previdno ravnate, po možnosti se izognite neposrednemu stiku. Poleg strupa ima ta vrsta močno čeljust z ostrimi zobmi, zato lahko njen ugriz povzroči resne poškodbe. Za zdaj je na srečo še redek obiskovalec hrvaškega morja, a je opozarjanje o nevarnostih, ki jih nekatere vrste napihovalk prinašajo s seboj, zelo pomembno, so dejali in dodali, “ponavljamo – uživanje je lahko usodno!”

Foto: Splitski inštitut za oceanografijo in ribištvo

Foto: Splitski inštitut za oceanografijo in ribištvo

Zaradi spremljanja pojavljanja te strupene vrste v Jadranu naprošajo, v kolikor se srečate s takšno ribo, jim sporočite.

Anita Gužvič