fbpx

V Izraelu so na glavniku iz slonovine našli 3700 let star napis – to je najstarejše sporočilo človeštva

"Izum abecede je bil najpomembnejši prispevek k komunikaciji v zadnjih štirih tisočletjih (foto: Twitter)

Prvi in ​​edini zgodnji kanaanski stavek je bil nedavno le dešifriran na glavniku slonovine iz srednje bronaste dobe, najdenem med izkopavanjem leta 2016 v Lachishu v osrednjem Izraelu. Po mnenju epigrafov napis izvira iz približno 17. stoletja pred našim štetjem, kar je približno štiri stoletja pred naselitvijo Izraelcev v kanaanski deželi. Napis “Naj ta okl iztrebi uši iz las in brade” je prošnja najbolj vsakdanje in večno veljavne vrste. Uši so namreč po zgodovinskih dejstvih navsezadnje tretja od desetih nadlog Egipta, piše Izraelski Times.

V Izraelu so tamkajšnji raziskovalci na glavniku iz slonovine našli 3700 let star napis. To je najstarejši zapis v kanaanskem jeziku, ki so ga doslej našli v Izraelu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila Hebrejska univerza v Jeruzalemu. Najstarejši znani stavek je bil napisan v abecedi, ki se je razvila v abecedo, ki jo uporabljamo danes.

“Naj ta okl izkorenini uši v laseh in bradi,” piše na glavniku, ki je datiran približno 1700 let pred našim štetjem. Majhen glavnik iz slonovine je prišel iz starodavnih ruševin v osrednjem Izraelu in je bil velik približno kot otroški palec. Številni njegovi zobje so se zlomili. Po poročanju tujih medijev, ki so povzeli besede arheologov na izkopavanju, je bil glavnik tako obdano z umazanijo, da ga je arheolog, ki ga je našel, najprej dodal v vrečko z izbranimi kostmi.

“Na drugem zobu so našli ostanke naglavne uši, velike 0,5-0,6 mm. Podnebne razmere v Lahišu pa niso dopuščale ohranitve cele naglavne uši, temveč le zunanje hitinske membrane prve ali druge stopnje nimfe naglavne uši,” je na Twitterju zapisala ena od arheologinj.

Napis vsebuje 17 drobnih piktogramskih črk, velikosti od 1 do 3 mm, ki tvorijo sedem besed. Pisar jih je v narobe obrnjenih vrstah vrezal v slonovino, medtem ko je obračal glavnik v roki in iskal prazen prostor. Rezultat je po mnenju epigrafa Daniela Vainstuba navidezno profesionalen: črke postajajo postopoma manjše in nižje proti koncu prve vrstice. In na koncu druge vrstice je graverju očitno zmanjkalo prostora, preden je končal besedo, zato je črko vrezal pod vrstico. Epigraf Dr. Daniel Vainstub z Univerze Ben Gurion je med drugim tudi glavni avtor članka “Želja Kanaancev po izkoreninjenju uši na vpisanem glavniku iz slonovine iz Lahiša”, objavljenega v spletni reviji Jerusalem Journal of Archaeology, ki je povezana s Hebrejsko univerzo.

Prvi in ​​edini zgodnji kanaanski stavek je bil nedavno dešifriran na glavniku slonovine iz srednje bronaste dobe, najdenem med izkopavanjem leta 2016 v Lachishu v osrednjem Izraelu. (Foto: Twitter)

“Ta popoln – in popolnoma povezan – stavek bo povzročil učinek valovanja v študiji proto-Kanaancev. Lahko bi vplivalo na to, kako učenjaki razumejo njegovo slovnico, sintakso in besedišče. Morda je to edini ohranjeni primer zdaj že izumrle hebrejske črke ‘greh’. Verjetno je tudi najzgodnejši zapis o besedi ‘oklov’ do njene uporabe v rabinski hebrejščini dva tisoč let pozneje,” je za tuje medije dejal Vainstub.

Slonovina je bila v tistih časih zelo dragocen material. Mali glavnik meri približno 3,5 krat 2,5 centimetra in so ga našli že leta 2017. Sam napis na glavniku so odkrili šele letos. Glavnik je bil izkopan v Lachishu iz smetišča premešanih obdobij, vključno s številnimi popolnimi posodami iz 7. do 6. stoletja pr. n. št. in starejšimi artefakti. To izkopavanje Tel Lachish, ki se je končalo leta 2017, je izvedla ekipa s Hebrejske univerze v Jeruzalemu (HU) in Južne adventistične univerze v Združenih državah pod vodstvom profesorjev Yosefa Garfinkla, Michaela Hasela in Martina Klingbeila.

»Glavni napis je neposreden dokaz o uporabi abecede v vsakodnevnih dejavnostih pred približno 3700 leti. To je mejnik v zgodovini človeške sposobnosti pisanja,« je v sporočilu za javnost dejal direktor izkopavanj Garfinkel. (Foto: Twitter)

V Izraelu so sicer že prej odkrili posamezne besede v kanaanskem jeziku, a doslej nikoli celotnega smiselnega stavka. Abeceda kanaanskega jezika je nastala okoli leta 1800 pred našim štetjem. Ta, danes izumrli jezik, sodi med semitske jezike in je soroden hebrejščini. Prvotna abeceda Kanaancev je imela 29 črk, ki so se sčasoma skrčile na 22. Toda v kulturah Južne Arabije se je celotna abeceda z 29 črkami ohranila do 7. stoletja našega štetja.

Ana Horvat