fbpx

“V Jadranskem morju se ne kopam več” – to spako je iz globin na suho potegnil hrvaški ribič!

Morska žaba (Foto: Fb)

To čudo je ulovil moj oče! V Jadranu se ne bom več kopala!“, je povedala hčerka srečnega hrvaškega ribiča, ki je na veliki petek iz obale ulovil kar 16 kilogramov in pol težko ribo vrste morska spaka.

Jadransko morje skriva živalski svet, med katerega sodijo tudi ribe, ki na prvi pogled izgledajo prav strašljivo. Ribo vrste morska spaka, ki je rečejo tudi morska žaba ali po hrvaško grdobina, je na veliki petek ujel srečni ribič iz Splita.

Kar 16 in pol kilogramov težko ribo grdega in nevarnega videza je ujel ribič iz obale in sicer na pribor za manjše ribe. Za vabo je uporabil svežo sardelo, ki jo je z ribiško palico vrgel približno 30 metrov stran od obale.

Morska žaba večino časa preživi zakopana v blato ali peščeno morsko dno, kjer preži na svoj plen, ki ga privablja s pomočjo posebnih izrastkov na glavi. Ko se plen približa tem izrastkom, ga morska žaba dobesedno posrka vase. Ta ribja vrsta živi v večjih globinah, tudi več kot 100 metrov pod morjem, razširjena pa je v Atlantskem oceanu in Sredozemlju z vsemi morji. Pozimi se žabe približajo obali, kjer jih je možno videti in ujeti tudi v manjših globinah Jadranskega morja ter jih lovijo vse leto z mrežami vlečnicami in parangali. Morska žaba velja za izjemno okusno ribo, ki ima mehko, belo meso. Največ jo pripravljajo v brodetu, izjemno priljubljena pa je tudi pečena na žaru.

Jadranske ribe

Morska žaba v naravnem habitatu.

Srečni uplenitelj je za Slobodno Dalmacijo dejal, da kapitalne ribe brez pomoči prijatelja in osti verjetno ne bi potegnil na suho, kjer jo je tudi fotografiral. Ulova je bil kakopak vesel, še bolj bi bil vesel gostije s sorodniki in prijatelji, a jim je koronavirus preprečil načrte.

Njegova hči Anela pa je fotografijo na Facebooku komentirala z besedami: “To čudo je ulovil moj oče! V Jadranu se ne bom več kopala!

Rok Krajnc