fbpx

V Londonu ob 100. obletnici premirja na zahodni fronti prižgali 10 tisočih bakel

Tower of London (vir: twitter)

Ob stoti obletnici doseženega premirja na zahodni fronti v I. svetovni vojni so v Londonu pripravili instalacijo z 10 tisoč baklami, s katero so se poklonili padlim v vojni.

V Londonu se je v ponedeljek začelo slovesno prižiganje bakel v jarku utrdbe Tower of London v spomin na 11. november, ko so leta 1918 Nemčija in sile antante podpisale premirje na zahodni fronti. V instalaciji, ki po pisanju Daily Maila ne bo dočakala ponovitve, bodo vse do nedelje vsak večer prižgali 10 tisoč bakel.

Navdih za letošnjo instalacijo bakel naj bi bile besede zunanjega sekretarja, sira Edwarda Greya, ki je ob začetku I. svetovne vojne izjavil: “Luči se ugašajo po celi Evropi.” Da bi zajeli preteklost, sedanjost in prihodnost, so proslavo vodili vojaki treh generacij; prvi upokojen, drugi v aktivni službi in tretji še kadet. Njim je sledila skupina posameznikov, ki so pomagali prižigati bakle.

10 tisoč bakel je zagorelo v 20 minutah. Celotno dogajanje pa je spremljalo petje posebej pripravljenih koralov Mire Calix, imenovanih “One Lighted Look For Me”, ki so bili osnovani na verzu iz vojne pesmi Sonet vojaku pesnice Mary Borden, ki ga je napisala medtem, ko je delala kot medicinska sestra v mobilni vojaški bolnišnici na bojišču pri Sommi.

Ivan Šokić