V Londonu ob 100. obletnici premirja na zahodni fronti prižgali 10 tisočih bakel

Tower of London (vir: twitter)

Ob stoti obletnici doseženega premirja na zahodni fronti v I. svetovni vojni so v Londonu pripravili instalacijo z 10 tisoč baklami, s katero so se poklonili padlim v vojni.

V Londonu se je v ponedeljek začelo slovesno prižiganje bakel v jarku utrdbe Tower of London v spomin na 11. november, ko so leta 1918 Nemčija in sile antante podpisale premirje na zahodni fronti. V instalaciji, ki po pisanju Daily Maila ne bo dočakala ponovitve, bodo vse do nedelje vsak večer prižgali 10 tisoč bakel.

Navdih za letošnjo instalacijo bakel naj bi bile besede zunanjega sekretarja, sira Edwarda Greya, ki je ob začetku I. svetovne vojne izjavil: “Luči se ugašajo po celi Evropi.” Da bi zajeli preteklost, sedanjost in prihodnost, so proslavo vodili vojaki treh generacij; prvi upokojen, drugi v aktivni službi in tretji še kadet. Njim je sledila skupina posameznikov, ki so pomagali prižigati bakle.

10 tisoč bakel je zagorelo v 20 minutah. Celotno dogajanje pa je spremljalo petje posebej pripravljenih koralov Mire Calix, imenovanih “One Lighted Look For Me”, ki so bili osnovani na verzu iz vojne pesmi Sonet vojaku pesnice Mary Borden, ki ga je napisala medtem, ko je delala kot medicinska sestra v mobilni vojaški bolnišnici na bojišču pri Sommi.

Ivan Šokić

 • Olga2345

  Praznujemo konec 1.(!) svetovne vojne, ob tem pozabljamo, da komunistični zločinci iz 2.svetovne vojne niso bili kaznovani za genocid nad lastnimi narodi! Pomorjeni ljudje nimajo po 73 letih se niti imena, niti groba!
  Ob vsem pa levičarji (prebarvani nekaznovani komunisti) s kulturnim marksizmom ustvarjajo pogoje za 3.svetovno vojno!
  Komunizem=nacizem=fašizem=islamizem!

  • freedomfighter

   Zjokaj se ti in tvoji komunisti…ni povsot treba omenjati stvari ki nima veze s temo

   • Olga2345

    Kaj pa je kulturni marksizem? Kar jokajte!

    • freedomfighter

     Kulturni marksizem je neumnost ki vam jo je omenil.nek.demagog…ce ljudi briga za tradicije in kulturo to ne pomeni da jih je nekdo preprical v to ampak imajo pac pametnejse stvari kot onujanje srednjeveskih obicajev…ljudjegredo raje v nakupovalno sredisce kot pa cerkev ali muzej

    • Kataklizma

     Iz čaščenja neobstoječega tudi ne.

   • Kataklizma

    ma ker je mona in si sveta ne zna razlagati izven svojih omejenih levo-desnih okvirjev.

 • ana janez

  Nedvomno bi bilo bolje če bi požgal 10 tisoč migrantov.

 • šmentanamuha

  Kaj pa onesnaževanje zraka pa to, s čimer nas fopajo, ko za 1. november prižigamo sveče ali kurimo na drva? Aja, če to počnejo v Londonu, potem to ni onesnaževanje.

 • David Hitler

  Primerja v njihovih gnilig beticah!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!